Foto: LETA
Pret lietuviešu uzņēmumu "Kretingos maistas", kurš skolēnus Siguldā ēdinājis ar nekvalitatīvām un pārāk mazām pusdienu porcijām, ierosināta administratīvā lietvedība, kā arī tiks piemērots sods, par kura apmēru pagaidām vēl nav skaidrības, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

"Par šo gadījumu sākta administratīvā lietvedība, tiks veikta situācijas analīze un lemts par to, vai personu saukt pie administratīvās atbildības. Tāpat tiks lemts par soda apmēru Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto sankciju ietvaros," sacīja Joffe.

Viņa arī norādīja - lai iegūtu objektīvus datus par pārējiem uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs, PVD līdz mācību gada beigām turpinās veikt plānveida vai, ja nepieciešams, ārpuskārtas pārbaudes minēto uzņēmumu pakalpojumu sniegšanas vietās.

"Svarīgi, lai pirmskolas un skolu audzēkņi saņemtu kvalitatīvu un uztura normām atbilstošu ēdienu, ko skolu ēdnīcām piegādā pašvaldības izvelēts ēdinātājs. Šo ēdinātāju darbu trīs reizes gadā pārbauda arī PVD inspektori, bet, ja ir sūdzības, tad arī pārbaužu ir vairāk," atzina PVD pārstāve.

Kopumā Latvijas skolās ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi.

Lietuviešu uzņēmums "Kretingos maistas", kas ēdina bērnus 24 Latvijas izglītības iestādēs, pusdienu maltītes gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu, vēsta raidījums "de facto".

Šajā mācību gadā PVD inspektori veikuši jau 53 pārbaudes "Kretingos maistas" ēdnīcās un vairāk nekā 75% gadījumu konstatēti pārkāpumi. Tostarp atklājies fakts, ka vienu un to pašu ēdienu pasniedz divreiz.

Pārbaudēs arī secināts, ka salāti, makaroni, zupa un maize esot ievērojami mazākā daudzumā, nekā nepieciešams uz noteikto skolēnu skaitu. Līdz ar to bērni apēd mazāk, nekā viņiem paredzēts. Taču pašvaldība maksā kā par pilnu porciju.

Tikmēr Siguldas novada pašvaldība sagatavojusi uzņēmumam "Kretingos maistas" paziņojumu par līguma laušanu. Pašvaldības un "Kretingos maistas" līgums noslēgts 2010.gada novembrī, un tā beigu termiņš bija 2015.gada jūnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!