Foto: LETA

Saeimas frakcijas "Saskaņa" deputāti izskatīšanai Saeimā iesnieguši lēmuma projektu, kurā aicina Eiropas Komisiju par demokrātiju caur tiesībām (Venēcijas komisiju) sniegt atzinumu par Latvijas likumu grozījumiem, kas paredz no 2019. gada 1. septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Lūgumu iekļaut jautājumu ceturtdienas, 22. februāra, Saeimas sēdes dienas kārtībā parakstījuši 10 "Saskaņas" deputāti.

Lēmuma projektā paredzēts lūgt Venēcijas komisijas atzinumu par grozījumiem Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā.

Venēcijas komisija ir Eiropas Padomes padomdevēja institūcija konstitucionālo tiesību jautājumos. Tā arī palīdz nodrošināt kopējā konstitucionālā mantojuma izplatīšanu un nostiprināšanu. Venēcijas komisijai ir unikāla loma konfliktu risināšanā, un tā sniedz "ātro konstitucionālo palīdzību" valstīm pārejas posmos.

Vēstīts, ka pirms nedēļas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atbalstīja Saeimā pirmajā lasījumā virzīt grozījumus, kas paredz no 2019. gada 1. septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Tāpat ziņots, ka Saeima grozījums izskatīšanai komisijās nodeva 8. februārī.

Grozījumi paredz, ka pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019. mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā.

Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020.mācību gadā. Tad paredzēts sākt pāreju uz trim mazākumtautību izglītības modeļiem pamatizglītībā. Šajā pašā gadā tiks sākta secīga pāreja uz jaunu bilingvālās izglītības modeli 7.-9. klasēs, paredzot, ka ne mazāk kā 80% no mācību satura tiek mācīti valsts valodā, ieskaitot svešvalodas. Tāpat 2019./2020. mācību gadā valsts pārbaudījumi 9. klasēm notiks tikai latviešu valodā.

No 2020./2021. mācību gada vispārējās izglītības iestādēs 10. un 11.klasē visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Savukārt no 2021./2022. mācību gada visā vidusskolas posmā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks mācīti latviešu valodā, tāpat saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!