Foto: F64
Šo sezonu uzsākušās slēpošanas trases šonedēļ turpina darbu, bet apsver iespēju pārtraukt darbību kādā no turpmākajām dienām, ja slēpošanai nebūs labvēlīgi laika apstākļi, atzina aptaujātie slēpošanas trašu pārstāvji.

"Žagarkalna" pārstāvis Vadims Kameņevs sacīja, ka laika apstākļu dēļ "Žagarkalns" šonedēļ veiks korekcijas darba laikā. Šodien trase, kā jau ierasts pirmdienās, ir slēgta, bet rīt un parīt būs atvērta no plkst.15-23. Nav zināms, vai trase strādās ceturtdien un piektdien, jo ir šaubas par laika apstākļiem. Ja gaisa temperatūra pakāpsies un būs nokrišņi, trase varētu pārtraukt darbu. "Trešdien pēcpusdienā skatīsimies aktuālāko prognozi, un izlemsim strādāt vai nestrādāt. Man ir aizdomas, ka ceturtdien paņemsim pauzīti, lai saglabātu sniega segu brīvdienām, jo plusos, pa sniegu pārvietojoties, tas kūst ātrāk. Brīvdienās turpināsim slēpošanu ierastajā laikā, sākot no plkst.10," teica Kameņevs.

"Žagarkalns" sezonu atklāja novembra sākumā, bet pēc 18.novembra atkušņa dēļ trases slēdza līdz pagājušajai ceturtdienai, kad tika atklāta pirmā nogāze. "Patlaban ir nepastāvīgs laiks un diemžēl mums ir jāmaina darba laiki, cenšoties saglabāt sniega segu un nodrošināt cilvēkiem labu slēpošanas kvalitāti," teica Kameņevs.

"Žagarkalna" pārstāvis norādīja, ka līdzšinējā slēpošanas aktivitāte atkarīga no slēpotāju emocionālā noskaņojuma, laika apstākļiem, sniega daudzuma un citiem faktoriem. Tāpat ir neliela daļa klientu, kas ir slēpošanas entuziasti. "Darba dienās, kad mēs esam strādājuši, nav bijis liels klientu pieplūdums, bet sūdzēties nevaram. Brīvdienās cilvēku skaits bija diezgan liels. Pagājušajā nedēļā nebija tik liela aktivitāte kā slēpošanas sezonas atklāšanā," teica Kameņevs, piebilstot, ka kopumā aktivitāte līdz šim vērtējama kā ļoti laba, jo liela daļa cilvēku esot noilgojušies pēc slēpošanas. Pēc viņa teiktā, "Žagarkalnu" apmeklē ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī viesi no Krievijas, Igaunijas un Lietuvas.

Madonas novada Lazdonas pagastā esošās sporta un atpūtas bāzes "Smeceres sils" vadītājs Gunārs Ikaunieks aģentūrai LETA sacīja, ka "Smeceres sils" trase patlaban par spīti tam, ka gaisa temperatūra ir plus trīs grādi, apmeklētājiem ir atvērta, un arī tuvākās pāris dienas, ja nebūs pārlieku stiprs lietus, strādās. Savukārt par turpmākajām dienām esot grūti spriest, jo trases darbība ir atkarīga no laika apstākļiem. Pēc Ikaunieka teiktā, "Smeceres sils" šogad sāka darbību 2.novembrī, bet vienu nedēļu, kad sniegs bija nokusis, nestrādāja.

Viņš pastāstīja, ka dienās, kad bija vairāk sniega, cilvēku plūsma trasē bija diezgan liela. "Vienmēr ziemas sākums ir visaktīvākais, bet pēc tam pavasarī marta pusē, kad laiks ir ļoti skaists un trases pat labākas, cilvēku plūsma samazinās. Bet tieši ziemas sākuma periodos visi ir noilgojušies pēc ziemas," teica Kameņevs. Viņš piebilda, ka šosezon uz trasi brauc iedzīvotāji no visas Latvijas, kā arī Lietuvas slēpotāji. Līdz šim "Smeceres sils" sezonu vērtē kā ļoti labu, jo darbību izdevies uzsākt ātrāk nekā citus gadus.

Slēpošanas un atpūtas kompleksa "Ozolkalns" valdes locekle Līga Rokpelne sacīja, ka "Ozolkalns" patlaban strādā brīvdienu režīmā. "Mēs nestrādājam no pirmdienas līdz ceturtdienai. Piektdien atkal atsākām strādāt un nostrādājām jau visu iepriekšējo nedēļas nogali. Tāpat mēs turpināsim arī šajā nedēļā - strādāsim piektdien, sestdien un svētdien. Esam saražojuši pietiekami daudz mākslīgā sniega, tā kā atkusnis mūs patlaban īsti neietekmē. Sniegs uz trases paliks un noteikti tik ātri nenokusīs, bet patlaban saražot jaunu sniegu," viņa skaidroja, piebilstot, ka "Ozolkalnam" ir atvērta centrālā garā trase, kā arī bērnu un mācību kalns. Tāpat tuvākajā laikā plānots ierīkot otru pacēlēju, jo nedēļas nogalēs, kad ir daudz cilvēku, ar vienu pacēlāju nepietiek.

Pēc Rokpelnes teiktā, "Ozolkalns" šogad sāka strādāt 11.novembrī un laika apstākļu dēļ novembra priekšpēdējā nedēļā bija pārtraucis darbību. "Patiesību sakot, mēs sezonu vēl nemaz neesam stabili atklājuši, jo visu laiku kopš trases atvēršanas strādājam brīvdienu režīmā - piektdien, sestdien un svētdien, bet darba dienās vēl nestrādājam," teica Rokpelne, skaidrojot, ka tādējādi ilgāk saglabājas sniegs.

Viņa sacīja, ka apmeklētība "Ozolkalns" slēpošanas trasē līdz šim ir vērtējama kā ļoti laba, it sevišķi šo svētdien bijis daudz cilvēku. Patlaban trasi lielākoties apmeklē vietējie iedzīvotāji, savukārt kaimiņvalstu iedzīvotāji vēl nogaida, kad slēpošanas komplekss tiks atvērts pilnībā.

"Rēķu kalns" pārstāvji norādīja, ka slēpošanas trase pagaidām sezonu vēl nav uzsākusi, jo gaida stabilu ziemu, kad nevajadzēs strādāt ar pārtraukumiem atkušņa dēļ. "Būtu vēlami mīnuss pieci, mīnuss astoņi grādi, lai varētu sākt strādāt pilnā apmērā. To sola pēc apmēram piecām dienām, tad skatīsimies," teica "Rēķu kalna" pārstāvji, piebilstot, ka atkušņa dēļ sākotnējā iecere pūst sniegu šajās dienās nav īstenojusies.

"Rēķu kalns" šogad prognozē līdzīgu sezonu iepriekšējam gadam vai labāku, ja slēpošanas trasei izdosies sākt darbību tuvāko divu nedēļu laikā, kas ir ātrāk nekā pērn. Trasi parasti lielākoties apmeklē vietējie iedzīvotāji, it sevišķi rīdzinieki.

Atpūtas un sporta kompleksā "Kaķītis" Siguldā norādīja, ka "Kaķīša" mazais kalns strādā darba dienās no plkst.16-20, bet brīvdienās no plkst.10-20. Šonedēļ iecerēts turpināt darbu, bet nākamnedēļ tiks vērtēts, kādi būs laika apstākļi un tad lemts, vai strādāt. Slēpošanas trase darbību sāka novembra vidū un divas nedēļas bija spiesta pārtraukt darbību, jo sniegs bija nokusis. Sestdienās un svētdienās slēpošanas trasē esot ļoti daudz cilvēku, bet darba dienās apmeklētāju varētu būt vairāk. Patlaban vairāk braucot vietējie iedzīvotāji.

Arī "Reiņa trases" mājaslapā minēts, ka daļa galvenās trases ir vaļā un apmeklētāji ir gaidīti no plkst.14-22.

Jau vēstīts, ka šorīt visā Latvijā, izņemot daļu Latgales, gaisa temperatūra pakāpusies virs nulles. Savukārt rīt Latvijā kļūs aukstāks - gaisa temperatūra dienā būs +1..-2 grādi, valsts austrumu daļā -3..-5 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!