Foto: Saeimas administrācija

Teju vai slepus Saeimā izveidots politiķiem pakļauts iekšējās drošības dienests, kas pakļauts parlamenta Prezidijam, ceturtdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Grozījumus Saeimas Kancelejas amatu katalogā un štatu sarakstā, kas ļauj izveidot Saeimas iekšējās drošības vadītāja amatu, nosakot, ka ar laiku tiks izveidota jauna institūcija, Solvitas Āboltiņas (V) vadītais parlamenta Prezidijs, kas sastāv no pieciem parlamenta frakciju pārstāvjiem, trešdien pieņēmis ar minimālu atbalstu slēgtā sēdē, turklāt esot nepilnā sastāvā, vēsta portāls "Pietiek.com".

Tiek uzskatīts, ka lēmums par jaunās drošības struktūras izveidi trešdien Prezidija sēdes slēgtajā daļā virzīts, izmantojot, ka komandējumā Ukrainā atrodas Prezidija sekretārs Dzintars Rasnačs (NA), par kuru bija zināms, ka viņš pret to iebilst, vēsta "Pietiek.com".

Kā ceturtdien ziņo LTV, Rasnačs atzinis, ka citā veidā, visticamāk, nav bijis iespējams atbrīvoties no politiski neitrālā Saeimas kancelejas vadītāja un tagad izvēlēts cits ceļš, kā to izdarīt.

LTV vēsta, ka šāds dienests izveidots, ņemot vērā datoru zādzības, kas pēdējā laikā notikušas parlamentā.

Rasnačs atzīmējis, ka tas ir bīstams signāls visai Saeimai. LTV vēsta, ka izvēlētais vadītājs būšot politiski angažēta persona, kas pārvaldīšot visus jautājumus, kas skar deputātu darbu - iespējama izsekošana, noklausīšanās un tā tālāk.

Āboltiņa LTV atzinusi, ka par dienesta vadītāju izvēlēts profesionālis, kas strādā Drošības policijā (DP) jau vairāk, nekā 20 gadus un ir uzticams.

Ceturtdien "Pietiek.com" vēsta, ka šāda dienesta izveide bijusi iespējama tikai pateicoties Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvja Saeimas Prezidijā, ventspilnieka Jāņa Vucāna atbalstam. 

Viņš "Pietiek.com" nav noliedzis, ka šo jautājumu apspriedis ar Aivaru Lembergu. Savukārt Āboltiņa noliegusi, ka atbalstu šai idejai meklējusi pie ventspilniekiem. Saeimas kuluāros plaši tiekot apspriests, ka varētu būt notikusi politiskā tirgošanās un Āboltiņa varētu būt apsolījusi "Vienotības"  atbalstu Gundara Daudzes (ZZS) kļūšanai par Saeimas spīkeru jaunajā parlamenta sasaukumā šoruden.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!