Foto: DELFI

Saistībā ar bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera izteikumiem un sniegto informāciju "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā un pēcāk masu medijos ekspolitiķis Ainārs Šlesers vērsies komisijā ar vēl vienu iesniegumu. Šoreiz Šlesers komisiju lūdz pārbaudīt Zatlera 2011. gada maijā veiktos zvanus viņam un to saturu, kā arī par apzināti nepatiesu paskaidrojuma sniegšanu saukt Zatleru pie atbildības.

Jau ziņots, ka 30. oktobra parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē Šlesers pauda, ka neesot publiskotas tās sarunas, kur Zatlers "zvana un lūdzas", lai politiķis atbalsta Zatlera pārvēlēšanu prezidenta amatā. Savukārt 4. decembra komisijas sēdē uzklausīts tika Zatlers. Jautājumā par Šlesera izteikumiem Zatlers bija strikts: "Es uzskatu, ka ir zem mana goda kādam lūgties. Šlesera apgalvojums, ka esmu zvanījis un lūdzies, ir meli. Tas liecina, ka Šlesera kungam melot ir norma."

Reaģējot uz šiem apgalvojumiem Šlesers komisijā iesniedza iesniegumu uz 25 lapām, kuram pievienots arī mediju monitoringa kopsavilkums. Šajā iesniegumā Šlesers lūdza izmeklēšanas komisijai izprasīt pierādījumus no tiesībsargājošajām iestādēm un pauda pārliecību, ka tie pierādīs apzinātu komisijas maldināšanu no Zatlera puses.

Piektdienas rītā Šlesera pārstāvošā advokāta Viktora Tihonova biroja pārstāves Lauras Kadiles izsūtītais Šlesera iesniegums komisijai atgādina par Zatlera pausto, ka viņš neesot zvanījis Šleseram un lūdzies atbalstīt viņa pārvēlēšanu, kā arī norāda, ka jau vēlāk Zatlers Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" intervijā skaidrojis, ka Šleseram zvanījis, lai apsveiktu viņu ar bērna piedzimšanu.

"Vēlos norādīt, ka arī šāds zvans, par kuru televīzijā stāstīja Zatlers, tiešām bija – Zatlers, pieļauju, ka 2011. gada 25. maijā, man zvanīja un apsveica ar bērna piedzimšanu. Man ļoti žēl, ka sava pašlabuma dēļ Zatlers tagad piesauc bērnus un apsveikšanu, kuriem nebija nekāda sakara ar viņa centieniem visiem spēkiem panākt viņa pārvēlēšanu. Bet, tas nu ir viņa dabā, tāpat kā "pateicības" un Saeimas atlaišana viņa nepārvēlēšanas dēļ," Šlesers paudis iesniegumā.

"Zatlera norādīto apsveikumu sakarā ar bērna piedzimšanu, ko viņš izteica tikai dažas dienas pirms Saeimas atlaišanas, kura, viņaprāt, bija jāatlaiž manis dēļ, uztvēru kā pēdējo "pielīšanas" mēģinājumu, lai panāktu manis pārstāvētās partijas viedokļa maiņu par viņa (ne)pārvēlēšanu, jo citāda izskaidrojuma tam nebija," teikts iesniegumā, kas izplatīts arī medijiem.

Šlesers ir pārliecināts, ka Zatleram bijis skaidrs, ka viņu nepārvēlēs uz otro prezidenta termiņu viņa paša vainas dēļ. Līdz ar to Zatlers jau esot bijis sagatavojies 2011. gada 28. maijā atlaist Saeimu. "Tikai negodīgs un divkosīgs cilvēks var atriebties, atlaižot kādu, un vēl vienlaikus smaidīt viņam sejā un vēl pat apsveikt!" pauž bijušais politiķis.

Bijušais Saeimas deputāts norāda, ka jautājumā par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai uz otru termiņu tā brīža Valsts prezidents viņam zvanījis 2011. gada maija pirmajā pusē. Šlesers atminas, ka šīs telefonsarunas brīdī atradies Saeimā, viņa pārstāvošās partijas frakcijā un sarunas faktu piefiksējuši vairāki citi deputāti, tai skaitā apvienības "Par labu Latviju" biedri. Sarunas būtība bijusi tāda, ka Zatlers lūdzis atbalstīt viņa pārvēlēšanu, iesniegumā norāda Šlesers. Uz Zatlera lūgumu Šlesers esot norādījis, ka ""Latvijas Pirmā partija" kā konservatīvā partija atbalsta kristīgās tradīcijas un ģimenes vērtības, tādēļ, atbalsts Zatlera otrreizējai ievēlēšanai būs tikai tad, ja Zatlers arī atbalstīs šīs vērtības".

Atsaucoties uz iesniegumā minēto, Šlesers pauž pārliecību, ka Zatlera saruna ar Šleseru par pārvēlēšanu ir nepārprotami pierādāms fakts un šādas sarunas, viņaprāt, ir tiesībsargājošo iestāžu rīcībā.

Saskaņā ar Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma 11. pantu persona par apzināti nepatiesu paskaidrojumu saucama pie kriminālatbildības.

Pilnu iesnieguma tekstu var izlasīt šeit.

Jau ziņots, ka saistībā ar Šlesera komisijā sniegto informāciju, prokuratūra sākusi divas pārbaudes. Viena pārbaude sākta pēc Saeimas deputāta un izmeklēšanas komisijas locekļa Andreja Judina (V) iesnieguma par Šlesera neatbildēšanu uz jautājumiem "oligarhu lietas" izmeklēšanas komisijā. Savukārt otrā gadījumā prokuratūra pārbaudīs, vai bijušais politiķis komisijas 30. oktobra sēdē sniedzis nepatiesas ziņas, apgalvojot, ka Zatlers zvanījis Šleseram un lūdzies atbalstīt viņa pārvēlēšanu Valsts prezidenta amatā uz otru termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!