Vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem nav Latvijai izdevīga un neveicina valsts ekonomikas atveseļošanu, tāpēc tā būtu jāpārtrauc, uzskata Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Andris Šķēle un LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, informē TP Saeimas frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte.

Šķēle norādīja, ka vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem neļauj valdībai patstāvīgi pieņemt lēmumus. Nevar būt tā, ka 10 miljonu latu dotācijas zemniekiem sējai ir jāsaskaņo ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), uzskata TP līderis.

"Tā ir ilūzija, ka situācija valstī stabilizējas. Tas ir tikai pateicoties starptautiskajam aizdevumam. Valsts ir nonākusi līdzīgā situācijā, kā tie iedzīvotāji, kas pirms pāris gadiem, aizņēmās naudu mājas vai mašīnas iegādei, domājot, ka viss ir kārtībā. Sekas šādai rīcībai mēs redzam tagad," akcentēja Šlesers.

Katru dienu, ko premjera amatā nostrādājis Valdis Dombrovskis (JL), valsts parāds pieaug par pieciem miljoniem latu, bet bezdarbnieku skaits – par 208 cilvēkiem, piemērus esošajai situācijai valstī minēja Šķēle.

Abu partiju līderi uzskata, ka valdībai ir jāmeklē iespējas pārfinansēt starptautisko aizņēmumu. "Ar starptautiskajiem aizdevējiem var un vajag vienoties par citiem, Latvijai izdevīgākiem noteikumiem. Tur ir jābūt mugurkaulam," atzina Šlesers.

Šķēle un Šlesers ir pārliecināti, ka Latvijas ekonomiskās attīstības atjaunošanai būtiski svarīgi ir piesaistīt investīcijas tai skaitā, mērķtiecīgi izmantot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Uzstādījumam jābūt: pelnīt, ne griezt budžetu, uzskata abi līderi.

Dombrovskis piektdien vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā "100.panta preses klubs", komentējot Šķēles un Šlesera teikto, sacīja, ka "tik daudz muļķību vienā paziņojumā" sen nebija redzējis. Premjers to novērtēja kā klaju politisko populismu, norādot, ka Grieķijas ekonomisko problēmu dēļ situācija starptautiskajos finanšu tirgos neesot īpaši uzlabojusies. Savukārt Lietuvas piemērs liecina - aizņemoties līdzekļus budžeta deficīta segšanai starptautiskajā tirgū, kā to izdarīja kaimiņvalsts, procentos nāksies maksāt teju trīs reizes vairāk nekā Latvijai.

Dombrovskis arī atgādināja, ka vēl janvārī, kad TP balsoja pret starptautiskā aizdevuma programmu, LPP/LC bija par to, kas nozīmē, ka partija diezgan strauji ir mainījusi savu viedokli.

Jau vēstīts, ka 2008. gada beigās Latvija ar starptautiskajiem aizdevējiem – Starptautisko Valūtas fondu (SVF) , Eiropas Komisiju un vairākām valstīm - vienojās par aizdevumu līdz 7,5 miljardiem eiro (~ 5,2 miljardi latu). Šo summu plānots novirzīt finanšu sektora stabilitātei, valsts budžeta stiprināšanai, kā arī uzņēmējdarbības un makroekonomikas attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!