Foto: DELFI Aculiecinieks
Četrgadīgā zēna mamma Līga Gedroviča no Bauskas nedomā padoties, pēc tam, kad ir saņēmusi Bērnu slimnīcas atbildi, ka bērnu ķirurga darbā pārkāpumu nav. Tagad viņa gaida Veselības inspekcijas atzinumu, vai tiešām 39 grādu temperatūra un vēdera sāpes puisēnam nebija pietiekams iemesls, lai vēlāk jau plīsušo aklo zarnu atklātu un operētu agrāk, piektdien raksta portāls "lsm.lv".

Puikas mamma pati piezvanīja uz LTV un piekrita intervijai "Panorama", jo nespējot tikt pāri aizvainojumam, ko sacēlis notikums ar viņas slimo puiku. Tā bijusi viņas un dēla pirmā pieredze Bērnu slimnīcā, un ķirurga attieksme sāp joprojām.

Kā norāda "Panorāma", Bērnu slimnīcas uzņemšana pirmajā reizē, kad zēns no Bauskas aizvests uz slimnīcu, bija patukša, un 10 minūšu laikā abi jau bija ķirurga kabinetā. Trīs reizes pataustījis vēderu, mediķis noteicis diagnozi - vēdera gāzes un teicis, ka var braukt prom. "Neesat īstajā laikā un īstajā vietā. Man bija sajūta, ka man jājūtas vainīgai, jo es traucēju," raidījuma norādīja bērna mamma.

Pirmo reizi slimnīcā esot, viņa pat nezinājusi, ka ir tāda vecāku māja, kur pārnakšņot. "Jūs varat koridorā sēdēt (..) Tad viņš aizmeta pa gaisu to papīru un aizgāja prom," dramatiskās nakts notikumus un ārsta attieksmi atminas mamma.

Pēc ļoti smagas nakts Vecāku mājā, kad bērns dega kā ugunīs un raudāja, mamma atgriezās, bērnu uzreiz uzņēma, sekoja analīzes, sistēmas un operācija. Aklā zarna gan tika pamanīta tikai trešajā ultrasonogrāfijā, lai gan iekaisuma rādītāji asinsanalīzēs auga.

Jau pēc operācijas citi ārsti apgaitas laikā vaicājuši – "Mammīt, nu ko jūs tik ilgi novilkāt?" Tas Gedroviču apbēdina. Tāpat kā slimnīcas atbilde par ārsta rīcības pārbaudi, kuru viņa saņēma e-pastā tikai nākamajā dienā pēc tam, kad ziņas jau izskanēja medijos. "Man jau likās, ka man vispār neatbildēs," raidījumam sacīja mamma.

"Panorāma" norāda ka bērnu ķirurgi, arī autoritātes medicīnā tagad apgalvo, ka tik mazam bērnam aklā zarna var iekaist dažu stundu laikā, savukārt Veselības inspekcija sola šo gadījumu izvērtēt pēc iespējas ātrāk.

"Delfi" jau ziņoja, ka Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nav konstatējusi pārkāpumus ārsta rīcībā, pret kuru tika ierosināta pārbaude saistībā ar kādas mātes sūdzību par, iespējams, neprofesionālu un paviršu rīcību, izmeklējot bērnu.

Bērnu slimnīcā tika sākta pārbaude saistībā ar kādas mātes sūdzību par ārstu, kurš mazam bērnam naktī izmeklēšanu veicis pavirši. Pārbaudē bija plānots arī noskaidrot, vai šāds ārsts var vispār turpināt darbu slimnīcā. Gadījums bija saistīts ar māti, kura uz slimnīcu aizvedusi savu dēlu, jo viņam ļoti sāpējis vēders un bijusi augsta temperatūra, tomēr ārsts, kurš bērnu apskatījis, ieteicis ģimenei doties mājās. Tikai nākamajā dienā pēc mātes uzstājīgiem lūgumiem bērns atbilstoši pārbaudīts un viņam veikta operācija.

Kā informēja slimnīcas pārstāve Dace Preisa, veicot pārbaudi, kas tika ierosināta pēc saņemtās sūdzības no pacienta mātes par, iespējams, neprofesionālu ārsta rīcību slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā, secināts, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības posmā ārsts rīkojies, balstoties uz bērnu ķirurģijā noteiktiem pamatprincipiem, un akūta vēdera aina nav tikusi konstatēta. Attīstoties akūtam apendicītam, savlaicīgi tikusi veikta operācija.

Bērnu ķirurģijas klīnika veica gadījuma analīzi, pārbaudot pacienta vēsturi un analizējot ar pacientu veiktās darbības laikā, kad viņš atradās slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!