Foto: LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionārā ”Latvijas Infektoloģijas centrs” ievietots pacients, kuram laboratoriski apstiprināta diagnoze – difterija. Tas ir šogad pirmais reģistrētais saslimšanas gadījums ar bīstamo infekcijas slimību, portālu “Delfi” informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs" Bīstamo un pilienu infekcijas nodaļas vadītāja Armanda Broduža informē, ka pacienta veselības stāvoklis šobrīd vērtējams kā vidēji smags. Pacients nav bijis vakcinēts pret difteriju. Mediķu palīdzību pacients gan meklējis savlaicīgi.

Daktere norāda: „Ikviens saslimšanas gadījums ar difteriju, liecina, ka bīstamās infekcijas izraisītājs ir aktīvs un cirkulē iedzīvotāju vidū. Difterija ir ļoti lipīga un bīstama infekcijas slimība. Par saslimšanu ar difteriju liecina paaugstināta ķermeņa temperatūra, nespēks, kakla sāpes, rīkles apsārtums, tūska, rīšanas grūtības, plēvaini aplikumi uz rīkles gala gļotādas vai ādas, klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana".

Slimnieka ārstniecības procesu ietekmē arī tas, kur difterijas radītie aplikumi izveidojušies. Aplikumi var veidoties degunā, uz mandelēm, rīklē, balsenē vai vienlaicīgi vairākās vietās. Bīstamas ir visas formas.

No komplikāciju viedokļa difterija vērtējama kā ļoti smaga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība. Difterijas slimnieka pilnvērtīga ārstēšana iespējama tikai slimnīcā, jo pat it kā vieglas šīs slimības formas nereti var izraisīt grūti ārstējamas komplikācijas. Tāpēc arī ir ļoti svarīgi, pamanot, kādu no iepriekš minētajām difterijas pazīmēm, savlaicīgi meklēt mediķu palīdzību.

Infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir difterijas baktērijas nēsātājs. Ar difteriju var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai difterijas izraisītāja nēsātājs.

No saslimšanas ar difteriju pasargā tikai savlaicīga vakcinācija pret difteriju un regulāra revakcinācija, atgādina stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs" speciālisti.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā. Tās sastāvā darbojas seši stacionāri: „Gaiļezers", „Latvijas Onkoloģijas centrs", „Linezers", „Biķernieki", „Latvijas Infektoloģijas centrs" un „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!