Foto: Shutterstock
Kvotas medicīnā šogad tikpat kā ir beigušās, līdz ar to lielai daļai Latvijas iedzīvotāju vismaz līdz decembra beigām nebūs pieejama valsts apmaksāta veselības aprūpe, secinājusi Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB).

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītāja vietniece Egija Širova portālam "Delfi" pavēstīja, ka 75% ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami no septembra līdz pat nākamajam gadam. Atsevišķos gadījumos gada kvotas tiek izsmeltas jau pavasarī.

Kvotas trūkst dažādās medicīnas jomās, piemēram, vizītēm pie otorinolaringologa (LOR), traumatologa, ortopēda, neirologa, ginekologa, pediatra un citiem speciālistiem.

Biedrībā skaidro, ka šāda situācija izveidojusies, jo valsts piešķirtais kvotu apjoms ir krietni mazāks nekā reālais slimo pacientu pieprasījums pēc attiecīgā pakalpojuma. LSB apkopotā informācija liecina, ka dažādas kvotas beigušās Bauskas, Dobeles un apkārtnes, Ģintermuižas, Jūrmalas, Kuldīgas, Ogres rajona, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas un Vidzemes slimnīcās, kā arī Saldus medicīnas centrā.

"Cilvēkiem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība, ir trīs iespējas – maksāt par pakalpojumu pašiem, gaidīt rindā vairākus mēnešus vai tālu no dzīvesvietas mēģināt atrast citu veselības aprūpes iestādi, kur kvotas vēl nav iztērētas. Izmaksu ziņā iespējas ir vienlīdz dārgas," min biedrība.

LSB vadītājs Jevgēņijs Kalējs atzīst: "Ironiski var teikt, ka iedzīvotāji diemžēl slimo vairāk, nekā tas paredzēts valsts budžetā, turklāt situācija bez izmaiņām atkārtojas gadu no gada! Vēl jo vairāk, reģionos šogad ir īpaši smaga situācija – pateicoties iepriekšējā ministra lēmumam reģionu iedzīvotājiem paredzēto finansējumu novirzīt Rīgas slimnīcām."

Kalējs uzsver, ka valstij ir jāatrod risinājums, kā nodrošināt iedzīvotājiem iespēju saņemt medicīnas pakalpojumus savlaicīgi un nepieciešamajā apjomā. "Iedzīvotāji gaidīt nevar – nevaram pacientam pateikt, lai viņš uzgaida ar savu slimību, jo tam vēl nav atrasts finansējums," viņš klāsta.

LSB atgādina, ka iedzīvotājiem ir tiesības uz valsts apmaksātu veselības aprūpi, un to paredz gan valdības rīcības plāns, gan sabiedrības veselības pamatnostādnes līdz 2020. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!