Foto: F64
Smēķēšana nogalina katru desmito pasaules iedzīvotāju un ir galvenais novēršamais nāves cēlonis, turklāt Latvijā kopš 2010.gada smēķētāju skaits pieaudzis par 5%, Pasaules dienā bez tabakas aģentūru LETA informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Saskaņā ar SPKC datiem vairākus gadus Latvijā smēķējošo īpatsvars bija nemainīgs - ikdienā smēķēja vidēji 34% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Tomēr 2012.gadā ikdienā smēķējošo īpatsvars ir palielinājies par aptuveni 5%.

Kā norāda SPKC pārstāve Laura Sevčenko, Latvijā, neraugoties uz visiem smēķēšanas ierobežojumiem, tās izplatība vērtējama kā ļoti plaša, turklāt smēķēšanas rādītāji ir vieni no augstākajiem Eiropā.

Pozitīvi, ka 2012.gadā nedaudz samazinājies smēķējošo sieviešu skaits - par aptuveni 3%. Tas gan nozīmē, ka ir pieaugusi pastāvošā smēķētāju proporcija dzimumu vidū, norāda SPKC speciālisti. Jau ilgus gadus smēķēšana vīriešu vidū Latvijā bijusi izplatītāka nekā sieviešu vidū - 2012.gadā ikdienā smēķēja 52% vīriešu un 18% sieviešu. "Ja ikdienā smēķējošo sieviešu īpatsvars aptuveni atbilst vidējiem Eiropas Savienības rādītājiem, tad smēķēšanas izplatība vīriešu vidū mūsu valstī ir nosaucama par smēķēšanas epidēmiju," uzsver Ševčenko. Pēdējo mēnešu laikā vien 1,3% pieaugušo ir atmetuši smēķēšanu.

Smēķēšana ir izplatīta arī jauniešu vidū. Kā liecina SPKC operatīvie dati, 7. līdz 9.klases skolēnu vidū smēķē vidēji 39% zēnu un 41% meiteņu.
Ja šobrīd smēķēšana izraisa nāvi vidēji katram desmitajam pasaules iedzīvotājam, ekspertu aprēķini liecina, ka, saglabājoties pašreizējām tabakas izstrādājumu lietošanas tendencēm, tabakas izraisīto nāves gadījumu skaits pasaulē līdz 2020.gadam varētu divkāršosies.

SPKC uzskata, ka Latvijā arvien vairāk būtu jāpievēršas tabakas izstrādājumu reklāmas aizliegšanai, jo fakti liecina, ka tas efektīvi samazina nesen smēķēt sākošo un jau smēķētāju ar stāžu īpatsvaru. Tāpat statistiskas dati liecina, ka tabakas izstrādājumu reklāmas un sponsorēšanas aizliegšana ir viens no izmaksu efektīvākajiem veidiem, lai samazinātu pieprasījumu pēc šiem produktiem.

Kā ziņots, Saeimas deputāti ceturtdien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas smēķēšanu bērna klātbūtnē definē kā vardarbību.

Noteikts, ka fiziska vardarbība ir bērna veselībai vai dzīvībai bīstams apzināts spēka pielietojums saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tostarp tabakas dūmu, iedarbībai, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!