Foto: LETA

No "Vienotības" aizgājušais politiķis Edvards Smiltēns tomēr neizslēdz iespēju sadarboties ar kādu jau esošu partiju, lai startētu Saeimas vēlēšanās.

Kā vēsta laikraksts "Diena", jau šonedēļ biedrības "Sabiedrība par labām pārmaiņām" sanāksmē tikšot lemts par nākotnes plāniem. Viens no variantiem ir partijas dibināšana, tomēr Smiltēns uzskata, ka ir nepieciešama politisko spēku konsolidācija, nevis daudzu partiju veidošana. Tāpēc tiek vērtēta arī cita iespēja – pirms Saeimas vēlēšanām biedrība slēdz sadarbības līgumu ar kādu partiju, kuras sarakstā vēlēšanās deleģē savus kandidātus, "kas būtu pareizāk no valstisko interešu viedokļa".

Smiltēns neatklāja, kura partija tā varētu būt, norādot, ka viņu esot uzrunājušas vairākas. Pašlaik biedrībā esot ap 50 biedriem, no kuriem daļa pārnāca no "Vienotības". Vēl aptuveni 100 cilvēku esot izrādījuši interesi tajā iesaistīties.

"Diena" atgādina, ka jauna priekšsēža meklējumos pēc Mārtiņa Bondara atkāpšanās ir Latvijas Reģionu apvienība (LRA). Viens no tās līderiem, Babītes novada priekšsēdis Andrejs Ence "Dienai" iepriekš sacīja, ka savu vadītāju LRA, visticamāk, izraudzīsies tikai tad, kad būs pabeigta reģionālo partiju konsolidācija uz LRA bāzes. Ence personīgi nepazīstot Smiltēnu.

Savukārt "Latvijas attīstībai" valdes loceklis Edgars Jaunups labi pazīstot Smiltēnu, ar kuru kopā bijis arī vienā partijā. Trešdien, 13. septembrī, "Latvijas attīstībai" valde rīkošot apspriedi par sadarbību jeb platformu uz Saeimas vēlēšanām. Kā norāda Jaunups, tai būtu jākļūst par alternatīvu tagad valdošajai Zaļo un Zemnieku savienībai.

Tikmēr cits bijušais "Vienotības" biedrs Valdis Šakars ir apņēmies 23. septembrī nodibināt jaunu partiju "Mūsu zeme – Latvija". Lūgts nosaukt cilvēkus, kuri būs jaunā politiskā spēka kodolā, viņš norādīja, ka plašākai sabiedrībai šīs personas esot mazāk zināmas. No "Vienotības" viņš vienīgais piedaloties jaunās partijas veidošanā. Šakars sacīja, ka Smiltēns šajā partijā nemaz nevarētu iestāties, jo tajā nebūšot neviena bijušā deputāta, bijušā ministra vai parlamentārā sekretāra. "Mums nav un nebūs veco vēžu," viņš pauda.Lūgts nosaukt vismaz dažus no dibinātājiem, Šakars minēja Ritvaru Tauriņu, kurš pārstāvot mazo uzņēmēju klubu, un ārstu Aldi Doļģi.

Kā ziņots, Smiltēns par izstāšanos no partijas paziņoja 19. augustā notikušajā "Vienotības" kongresā, kad viņš arī atteicās no kandidēšanas uz politiskā spēka priekšsēdētāja amatu.

Iepriekš Smiltēns sacīja, ka pagaidām neplāno pievienoties kādai citai partijai. Viņš teica, ka tagad atgriežas tur, kur bija sācis savu politisko darbību, atgādinot, ka darbosies biedrībā "Sabiedrība par labām pārmaiņām" – ar tās iesaisti 2011. gadā tika dibināta partija "Vienotība".

Neoficiāli vairāki politiķi izteica pieļāvumus, ka Smiltēns varētu pievienoties jaunveidojamai partijai "Mūsu zeme – Latvija". Taču Smiltēns jau iepriekš noraidīja šādu iespēju, uzsverot, ka neplāno iesaistīties šīs partijas dibināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!