Foto: LETA

Rīgas domes opozīcija rosina sasaukt pašvaldības Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi, kurā Rīgas dome aicināta skaidrot smaku cēloņus Vecmīlgrāvī, informēja Jaunās Konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns.

Politiķis atgādināja, ka šā gada septembrī Vecmīlgrāvja iedzīvotāji vairākkārt ziņojuši par nezināmas izcelsmes smaku, piemēram, 12.septembra vakarā un 20.septembrī no rīta glābšanas dienests 112 ir saņēmis apmēram 400 zvanu par smaku šajā rajonā. Tomēr iedzīvotāji par smakām un ar to saistīto slikto pašsajūtu sūdzas jau gadiem, viņš sacīja. Pēc Brodāna teiktā, nopietna pašvaldības iedziļināšanās nav sekojusi. Tāpēc Rīgas domes opozīcija prasa sasaukt pašvaldības Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi, lai skaidrotu notikušo.

Kā ziņotājus plānots uzaicināt Rīgas Brīvostas, Rīgas Brīvostas pārvaldes Ostas policijas un Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Vides pārvaldes pārstāvjus. Uz sēdi tiktu aicināti ierasties arī Valsts vides dienesta un Vecmīlgrāvja attīstības biedrības pārstāvji.

Bordāna partijas biedre, Rīgas domes deputāte Juta Strīķe arī nosūtījusi iesniegumu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S), Rīgas brīvostas pārvaldes pārvaldniekam Ansim Zeltiņam un Valsts vides dienesta direktorei Ingai Koļegovai, kurā amatpersonas lūgtas skaidrot notikušā cēloņus un piedāvāt risinājumus, kā šo situāciju novērst. "Acīmredzot, Vecmīlgrāvis ir pietiekami tālu no mēra un viņa draugu dzīvesvietas Mežaparkā, lai gadiem ignorētajai problēmai rastu risinājumu," norāda Strīķe.

Rīgas domes opozīcija rosina Rīgas domei nekavējoties uzstādīt Vecmīlgrāvī monitoringa ierīces, kas regulāri fiksētu gaisa kvalitāti un signalizētu iestādēm, ja situācija pasliktinās.

Kā ziņots, VVD 20.septembrī informēja, ka Vecmīlgrāvī konstatēto smaku izraisījuši kuģa kraušanas darbi "PARS termināls" teritorijā Kundziņsalā VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektors, kopīgi ar Rīgas Brīvostas pārvaldes Ostas policiju apsekojot uzņēmumus, kas strādā Kundziņsalā un Bolderājā, konstatēja, ka naftas produktu iekraušana tiek veikta "PARS terminālī". Darbi esot notikuši maksimālā pārkraušanas režīmā, kas līdz ar vakar pilsētā valdošo rietumu vēja virzienu radīja smaku, kas izplatījās Vecmīlgrāvī. Tika veikti mērījumi un paņemti kuģī iekrauto naftas produktu paraugi. Ir sākta administratīvā lietvedība pret "PARS terminālu".

VVD uzņēmumam pieprasījis iesniegt informāciju par lietas apstākļiem un naftas produktu saturu. Pēc šīs informācijas saņemšanas un paņemto paraugu analīzes rezultātiem tiks lemts par attiecīgu soda mēru.

Tikmēr SIA "PARS termināls" noliedz vainu smakas izraisīšanā. Kā aģentūrai LETA skaidroja uzņēmuma valdes loceklis Aigars Reķis, pirmkārt, darbinieku un Ostas policijas klātbūtnē VVD vakar veica mērījumus un atzina, ka viss ir normas robežās. Arī vēlāk vakarā Ostas policija veica pārbaudi un pretenziju nebija. Otrkārt, pēc Reķa teiktā, VVD norādījis, ka pārkraušanas darbi notikuši maksimālā pārkraušanas režīmā, taču attiecīgajā piestātnē nemaz nav ierobežots pārkraušanas ātrums.

"PARS termināls" valdes loceklis klāstīja, ka jau iepriekš bijusi saruna ar VVD, kurā taujāts, ko uzņēmumam darīt, ja smaka rodas, un atbilde bijusi, ka jāsamazina pārkraušanas ātrums, kas arī esot darīts. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka tādus gadījumus uzņēmumam konstatēt nav viegli. "Mēs to smaku [terminālī] tāpat jūtam. Nevaram izsūtīt 20 cilvēku pa perimetru, lai ošņa gaisu," pauda Reķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!