Foto: F64

Ja Latvijā tiks uzņemts vairāk par 250 bēgļiem, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) rosinās valstī referendumu, lai ierobežotu bēgļu uzņemšanu, pavēstīja LSDPS valdes priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

Viņš pauda, ka "masveida bēgļu uzņemšana neatbilst valsts drošības interesēm". Tāpat viņš norādīja, ka PSRS okupācijas rezultātā Latvijas pamatiedzīvotāju īpatsvars samazinājās līdz aptuveni 50, un arī pēc neatkarības atgūšanas situācija nav būtiski uzlabojusies.

"Šādos apstākļos suverenai Latvijas valstij nav atbilstoši starptautisko tiesību normām pienākums uzņemt bēgļus, kuri pārsvarā ir ekonomiskie migranti. Arī ES to nevar prasīt ja Latvija nepiekrīt," pauda Dinēvičs.

Tāpat viņš pavēstīja, ka ES nevar uzņemt visus Āzijas un Āfrikas kara darbības zonu bēgļus un ekonomiskos migrantus, kuri vēlas labi dzīvot bagātajās ES valstīs.

"Bēgļi nedrīkst saņemt lielāku atbalstu kā trūcīgie ES iedzīvotāji. Tas būtu netaisni pret mūsu pensionāriem un bezdarbniekiem. Šāda pamatiedzīvotāju diskriminācija pēc izcelsmes pazīmes nav pieļaujama. Mazajās ES dalībvalstīs bēgļu izmitināšana būtiski pazeminās iedzīvotāju dzīves līmeni. Ekonomisko migrantu plūsmu var būtiski samazināt ja ievērojami samazina pabalstu līmeni viņiem. Nav saprotams kāpēc rūpes par bēgļiem no kara darbības Sīrijā un Irākā jāuzņemas ES. Kāpēc blakus esošās bagātas arābu valstis, kuru rīcībā ir miljardi dolāru, nevar palīdzēt saviem ticības un valodas brāļiem? Ja patiesi vēlas mazināt bēgļu plūsmu, agresīvi jāvēršas pret tās organizatoriem, kuriem tas ir bizness.. Pat izmantojot militāru spēku," akcentēja LSDSP vadītājs.

Iepriekš bija plānots, ka Latvija uzņems 250 bēgļu, tostarp 200 no Itālijas un Grieķijas un vēl 50 no bēgļu nometnēm, kas ir ārpus ES, taču jaunais EK piedāvājums paredz Latvijai uzņemt papildu 526 bēgļus.

Jaunais plāns par patvēruma meklētāju izvietošanu ES valstīs, kas paredzēs kvotu sistēmu, ir jāīsteno obligātā kārtā, trešdien runā Eiropas Parlamentā paziņoja EK prezidents Žans Klods Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!