Lai nepieļautu vairākus gadus pēc kārtas notikušās vidusskolēnu centralizēto eksāmenu jautājumu noplūdes, Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) šogad samazinās pārbaudījumu materiālu atrašanās laiku skolu valdēs, kā arī precizēs atbildīgo amatpersonu atbildību.
Centra vadītājs Māris Krastiņš informēja, ka šogad tiks rīkoti deviņi centralizētie eksāmeni - salīdzinot ar pērno gadu, klāt nākuši vēl divi - ķīmija un fizika. Eksāmenu variantus katram mācību priekšmetam izstrādā darba grupas. Neviens no grupu pārstāvjiem nezinās galējo pārbaudījuma izskatu un uzdevumus.

Līdz eksāmenu sākumam dokumenti glabāsies atsevišķā telpā, kurā iekļūt varēs ne vairāk par pieciem cilvēkiem, kuriem varēs noteikt atrašanās laiku minētajā telpā un arī paveikto tajā. Telpā varēs uzturēties tehniskie darbinieki, kuri kopēs uzdevumus.

Eksāmena rītā pārbaudījumi tiks nogādāti izglītības pārvaldēs, un tās tajā pašā dienā tos nogādās skolās, par iecerēto stāstīja Krastiņš. Par transportēšanas veidu ISEC vadītājs nevēlējās informēt, taču viņš pavēstīja, ka arī šoreiz uzdevumi tiks nogādāti īpašās aploksnēs. Tās skolu direktoriem pēc atvēršanas eksāmenu rītā būs jāsaglabā vienu mēnesi. Turklāt arī to atvēršana būšot īpaša.

Tādējādi iecerēts, ka pārbaudījumi ārpus ISEC līdz eksāmenu sākumam būs, ilgākais, 24 stundas. Pērn šie uzdevumi skolu valdēs glabājās vairākas dienas.

Pirmais centralizētais eksāmens notiks 31.maijā un tas būs valsts valodā mazākumtautību skolās un krievu valodā. Pēdējais centralizētais eksāmens notiks 20.jūnijā - fizikā.

Arī šogad augstskolas pēc pašu izvēles varēs ņemt vai neņemt vērā vidusskolēnu centralizēto eksāmenu atzīmes - vai nu pieņemt automātiski tos vai arī rīkot eksāmenus šiem reflektantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!