Foto: F64
Šā gada pirmajos piecos mēnešos nav gājis bojā neviens velobraucējs, tomēr kopējais negadījumu skaits ar riteņbraucēju dalību pieaug, lai gan gūtās traumas ir vieglākas nekā citos gados, atzīst Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Pēc policijas datiem, velosipēdistu ceļu satiksmes negadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir palielinājies - 2009.gadā to kopējais skaits bija 286, bet pērn - jau 319. Taču samazinās negadījumu skaits, kuros riteņbraucēji gūst smagus miesas bojājumus vai iet bojā.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos nav neviena bojā gājuša velosipēdista un negadījumu skaits nesasniedz 100, ceturtdien informēja Ķuzis.

Līdzīgu tendenci novēro apdrošināšanas sabiedrība "Balta". 2009.gadā pret 2008.gadu bija vērojams 6% negadījumu skaita pieaugums, bet 2010.gadā smago negadījumu skaits salīdzinot ar 2009.gadu ir ievērojami samazinājies - par 41%. Pēc "BALTA" pieredzes visbiežāk negadījumus izraisa ceļa nedošana un pārgalvīga gājēju pārejas šķērsošana ar riteni.

"Gan transporta līdzekļi, gan velosipēdisti neievēro galvenā ceļa principus. No velosipēdistu puses tā ir joslu mainīšana, vai brauktuves šķērsošana, nenovērtējot tuvojošā transporta līdzekļa ātrumu. Savukārt transporta līdzekļi grēko, izbraucot no pagalmiem vai teritorijām, nepārliecinoties par drošību uz ceļa , kā arī negaidīti atverot transporta līdzekļa durvis. 20% no negadījumiem notiek, kad velosipēdisti tiek notriekti uz gājēju pārejām, kad velosipēdists ātri braucot cenšas šķērsot pāreju. Šādās situācijās autovadītājs nepagūst ieraudzīt velosipēdistu un attiecīgi nobremzēt", stāsta "Balta" Atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Pagājušajā gadā "Balta" ir saņēmusi 76 nelaimes gadījumu pieteikumus no klientiem, kas guvuši traumas, braucot ar velosipēdu. Kopīgā atlīdzību summa sasniedz 10 tūkstošus latu, savukārt vidējā izmaksātā atlīdzība ir 140 latu. Tam seko KASKO īpašumu pieteikumi, kad notikusi sadursme ar velosipēdu un trešajā vietā ir velosipēdistu atlīdzības pieteikumi, kur no vainīgā transporta līdzekļa OCTA apdrošinātāja tiek prasīta atlīdzība, lai kompensētu zaudējumus, kas nodarīti velosipēdam un pašam braucējam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!