Foto: stock.xchng
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori arvien biežāk saņem iesniegumus par gadījumiem, kad cilvēkam uzbrucis suns – šogad astoņos mēnešos jau izskatītas 17 šādas lietas, kas ir lielākais skaits pēdējos gados, informē dienesta pārstāve Anna Joffe.

Četros gadījumos PVD komisija cilvēkiem uzbrukušos suņus atzinusi par bīstamiem, kas nozīmē, ka to saimniekiem turpmāk būs jāievēro stingrāki suņa turēšanas noteikumi.

Pēc PVD rīcībā esošās informācijas 2008. gadā izskatītas 11 lietas par suņu uzbrukumiem un vienā gadījumā suns atzīts par bīstamu, 2009. gadā izskatītas 15 lietas un četri suņi atzīti par bīstamiem, bet 2010. gadā izskatītas 16 lietas un septiņos gadījumos suņi atzīti par bīstamiem.

PVD informē, ka gadījumos, ja uzbrucis suns, nodarot miesas bojājumus, telefoniski jāinformē par notikušo Valsts policija un iespējami ātri jāiesniedz rakstisks ziņojums. Tāpat pēc iespējas ātrāk jāraksta iesniegums ar iespējami detalizētu informāciju un pierādījumiem PVD.

Iesniegumu par suņa turēšanas apstākļiem izskata PVD inspektori un PVD izveidota komisija, kura iepazīstas ar lietas materiāliem un novēro suņa uzvedību. Novērošanas dienā izvērtē dzīvnieku, tā uzvedību un rīcību, neņemot vērā blakusapstākļus – cilvēku savstarpējās attiecības, konfliktsituācijas un citus aspektus.

Dienests arī norāda, ka ikdienas gaitās katram būtu jāatceras, ka dzīvnieks pilda savas funkcijas: sargā teritoriju, sargā savu saimnieku un ir tam uzticīgs. Suni nevajadzētu izprovocēt uz agresīvu rīcību. "Iespējams, ka suns, kuru Jūs sastopat savā ceļā, mierīgi dosies tālāk un Jums nav viņš jāuzrunā, jāaizskar vai citādi jāpievērš viņa uzmanība," uzsver PVD.

Tāpat dienests aicina būt līdzatbildīgiem suņu saimniekiem gan pilsētās, gan lauku viensētās. Suņu saimniekiem, kuri nav pārliecināti par sava suņa uzvedību, jānodrošina, ka viņu dzīvnieki atrodas pie pavadas, voljēros vai iežogotā platībā. Dienests sola būt īpaši prasīgs būs pret to suņu īpašniekiem, kuru nolaidīgā rīcība novedīs pie nopietnām sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!