Foto: LETA
Nodibinājuma "Sokrata tautskola" izstrādātais tikumiskās audzināšanas materiāls nav izmantojams izglītības iestādēs, informēja Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD).

Dienestā norādīja, ka "Sokrata tautskola" izstrādātais tikumiskās audzināšanas materiāls neatbilst Izglītojamo audzināšanas vadlīnijās un informācijas, mācību līdzekļu, materiālu un mācību un audzināšanas metožu izvērtēšanas kārtībā noteiktajam. Līdz ar to audzināšanas vadlīnijām neatbilst arī uz šī materiāla pamata īstenotā pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma. Tikumiskās audzināšanas materiāla izvērtēšanu pēc IKVD lūguma veica Valsts izglītības satura centrs (VISC).

VISC norādīja, ka nodibinājuma "Sokrata tautskola" organizēto pasākumu un izstrādāto materiālu saturs tikumības jēdziena kontekstā pauž subjektīvas, reliģiskas/ezotēriskas atziņas un to interpretācijas. Līdz ar to var pastāvēt draudi, ka tiek izplatīta mācība, kas neveicina brīvas un kritiski domājošas personības veidošanos.

IKVD atgādina, ka katrai izglītības iestādei ir jāizvērtē jebkuras organizācijas vai institūcijas (t.sk. nodibinājuma) rīkoto pasākumu piedāvājums un pedagogu dalības nepieciešamība tajā, kā arī pasākuma laikā iegūto materiālu atbilstība audzināšanas vadlīnijām.

Ja pedagogs ir piedalījies kādā pasākumā, viņam jāspēj analizēt un kritiski izvērtēt tur iegūto informāciju un materiālus, lai lemtu par to turpmāku izmantošanu izglītības procesā. Īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai materiāli un pasākumi izglītojamiem atbilstu vispārdidaktiskajiem principiem, tajā skaitā izglītojamā uztverei, pieredzei un interesēm attiecīgajā vecumposmā, ir mērķtiecīgi, zinātniski un saprotami, nodrošina sistēmiskumu, objektivitāti, pozitīvu mācību un audzināšanas emocionālo fonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!