Foto: Publicitātes foto

"Es gribu projām," intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) pēc naktī uz sestdienu notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma teica latviete Elīna Belija – Jamana, kura Turcijā vispirms studējusi, bet pēc tam nodibinājusi ģimeni.

"Biju viena mājās (..) vīrs man piezvanīja sakot, ka notiek apvērsums, par ko man bija liels šoks," LTV stāstīja aculieciniece. Viņa atzina, ka ticis nobloķēts internets, un bijis grūti iegūt informāciju par notiekošo – brīžiem vairāk ziņu saņemts no latviešu draugiem, kuri skatījušies CNN. "Man patīk Turcija un Stambula, man patīk šeit dzīvot, bet, redzot, kas noticis vakar vakarā, es gribu projām. Šorīt no rīta man bija liels šoks – man rokas sāka trīcēt un gribas vienkārši raudāt par to, kas ir noticis. Es nopietni apsveru domu, ka vairs nevēlos šeit palikt," LTV teica Beilija-Jamana.

Fitnesa trenere Brigita Senkāne intervijā LTV atzina, ka "cilvēki šeit domā, ka nebija reāla plāna uztaisīt apvērsumu. Šis vairāk tika domāts kā šovs, kas varbūt nav izdevies". Bet šovs sanācis, sacīja Senkāne.

"Es pamodos šonakt četros no rīta no ļoti lieliem trokšņiem. Varēja dzirdēt, kā militārā lidmašīna nolaižas ļoti zemu un tad strauji uzsāk lidojumu," sacīja Senkāne. Viņa atzina, ka situācija kopumā ir mierīga. "Taču cilvēki no ārzemēm, kas redzējuši šokējošas ziņas, zvanās un vaicā, kā iet," sacīja jaunā sieviete.

Laima Kota LTV atzina, ka "sajūta, ja virs tevis lido lidmašīnas, nav patīkama".

Savukārt, "vērojot dažādos televīzijas kanālos, kā uzvedās šī laukumos sauktā "tauta", man gribas teikt, ka tā nebija tauta," sacīja Kota. "Tie bija labi sagatavoti cilvēki, kuri zināja, kā rīkoties. Viņi bija ģērbušies civilā apģērbā, bet viņiem visiem bija [bruņu] vestes. "Tauta" saplosītu tos jaunos no tankiem izceltos zēnus, bet šie cilvēki zināja, uz ko viņi iet un kas notiks," situāciju vērtēja Kota.

Jau vēstīts, ka piektdienas vakarā apvērsuma organizētāji - grupa Turcijas armijas, paziņoja, ka Turcijas armija pārņēmusi varu valstī. Paziņojumā tika norādīts, ka šāds solis sperts, "lai nodrošinātu un atjaunotu konstitucionālo kārtību, demokrātiju, cilvēktiesības un brīvības un ļautu valstī valdīt likuma varai, lai atjaunotu izjaukto kārtību".

Sestdienas rītā Turcijas izlūkdienests MIT paziņoja, ka militārā apvērsuma mēģinājums valstī ir "atvairīts" un situācija atgriežas normālajās sliedēs.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdienas rītā ielidoja Stambulā, kur viņu sagaidīja simtiem atbalstītāju. "Militārā apvērsuma mēģinājuma organizētāji Turcijā samaksās ļoti augstu cenu," lidostā paziņoja Erdogans, kuram tā bija pirmā parādīšanās sabiedrībā kopš armijas paziņojuma par varas sagrābšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!