Foto: Shutterstock
Kopš gripas sezonas sākuma novembra vidū reģistrēti 14 gripas klīniskie gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

Pagājušajā nedēļā SPKC monitoringā iekļautajās 70 ģimenes ārstu praksēs tika reģistrēti trīs gripas saslimšanas gadījumi, tostarp divi reģistrēti Daugavpilī, bet viens - Rīgā. Lielākoties ģimenes ārsti gripu diagnosticējuši bērniem vecumā no pieciem līdz 14 gadiem.

Tāpat pagājušajā nedaudz pieaugusi saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, proti, pagājušajā nedēļā vidēji reģistrēti 1142 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, bet nedēļu iepriekš - 1137,3 gadījumi. Visvairāk ar akūtajām augšējo elpceļu infekcijām slimots Jūrmalā un Ventspilī, turklāt augstākā saslimstība tika reģistrēta bērniem.

Pagājušajā nedēļā saņemta arī informācija par trim Rīgā stacionētiem pacientiem ar aizdomām par gripas infekciju. Viens stacionētais pacients bija 0-4 gadu vecuma grupā un divi pacienti - 15-64 gadu vecuma grupā. Kopumā kopš gripas monitoringa sākuma ziņots par 21 stacionēto pacientu ar aizdomām par gripas infekciju un par diviem pacientiem ar aizdomām par gripas izraisīto pneimoniju, tomēr lielākai daļai laboratoriski gripas vīruss netika apstiprināts.

SPKC norāda, ka patlaban gripas intensitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī, tiek reģistrēti sporādiskie, tostarp laboratoriski apstiprinātie gripas gadījumi.

Kā iepriekš informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, gadījumu skaits varētu pieaugt decembrī, savukārt epidēmisks pacēlums varētu būt vērojams janvāra sākumā. Vienlaikus viņa piebilda, ka tās ir prognozes, kuras varētu atšķirties no reālās situācijas.

Jau ziņots, ka Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!