Foto: LETA

Neskatoties uz partijas "Vienotība" valdes lūgumu, pie stūres dzērumā pieķertais deputāts Veiko Spolītis neplāno nolikt mandātu, taču ir apturējis darbību partijā.

To viņš trešdien, 10.decembrī, apliecināja žurnālistiem.

"Es neesmu pievīlis savus vēlētājus, kas devuši man savu uzticību," sacīja Spolītis, atkārtoti paužot nožēlu par savu nodarījumu. "Es darīšu savu darbu, un ja redzēšu, ka nevaru izpildīt savus solījumus, nolikšu mandātu," uzsvēra Spolītis.

Spolītis plāno arī turpmāk atbalstīt koalīcijas īstenoto politiku. 

Viņš varēs turpināt darbu frakcijā, jo frakciju veido no viena politiskā spēkā ievēlētie deputāti, taču viņš nedrīkst piedalīties partijas darbā un ieņemt jebkādus amatus, skaidroja partijas līdere Solvita Āboltiņa.

Noprotams, ka Spolītis mandāta nolikšanu vēl pārdomās, izvērtējot to, vai spēj pilnvērtīgi darboties Saeimā, neieņemot nevienu amatu. No frakcijas sagatavots iesniegums par Spolīša atsaukšanu no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja amata, šos pienākumus uzticot deputātei Inesei Lībiņai-Egnerei. Tāpat atsaukts Spolīša komandējums uz Lietuvu un viņš vairs nekandidēs uz parlamentārās sadarbības grupas ar Ukrainu vadītāja amatu.

Āboltiņa pieļāva, ka pie sarunas par Spolīša mandātu pēc kāda laika nāksies atgriezties, tomēr konkrētu termiņu nenorādīja – tas atkarīgs arī no tā, kad Spolītis izcietīs piespriesto piecu diennakšu arestu. 

Tikmēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma atkārtoti apliecināja, ka, viņas ieskatā, Spolītim būtu jānoliek mandāts, bet "katram ir sava sirdsapziņa un izpratne". Tiesa gan, partijai viņš nebūtu jāizslēdz un Spolītim Vienotība nebūtu jāpamet,jo "dažkārt ir dažādi pārkāpumi, bet tas nenozīmē, ka uzreiz jānoslēdz iespējas cilvēkam vispār nodarboties ar politiku". 

Salīdzinoši neilgā laikā darbību Vienotībā apturējuši jau trīs biedri – Saeimas deputāts Dzintars Zaķis, kurš darbību apturējis līdz brīdim, kad tiks pabeigta izmeklēšana par iespējamiem vēlēšanu procesa pārkāpumiem atsevišķos Latgales vēlēšanu iecirkņos, bijusī Vienotības Kandavas novada nodaļas vadītāja un pašvaldības deputāte Inga Priede saistībā ar homofobiskajiem izteikumiem mikroblogošanas vietnē "Twitter" un Spolītis.

"Delfi" jau rakstīja, ka vēl pirms deputāta mandāta apstiprināšanas Spolītis aizturēts, vadot automašīnu 1,4 promiļu reibumā.

Tiesa Spolītim piemērojusi administratīvo arestu uz piecām diennaktīm, un Saeimai būs jālemj par atļauju to izciest. Tāpat viņam piemērots 850 eiro naudas sods un noņemtas vadītāja tiesības uz diviem gadiem.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!