Foto: LETA

Saeimas deputāts Veiko Spolītis iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Civillikumā, kas paredz partnerattiecību legalizāciju, portālu "Delfi" informēja deputāts.

Spolīša priekšlikums paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību", kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms Civillikumā minētai tiesību institūcijai - laulībai.

Iesniegtais priekšlikums paredz atjaunot Civillikumā 40. pantu, nosakot, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma. Partnerībai nav paredzēts 16 gadu izņēmums (personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, laulībā drīkst stāties ar vecāku  vai aizbildņu piekrišanu), kā arī partnerību nevarēs noslēgt baznīcās un dievnamos.

"Līdz ar to priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīriešiem un sievietēm, kā arī svēto sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās," skaidro Spolītis.

Grozījumi Civillikumā Saeimā izskatīti divos lasījumos. Priekšlikumus trešajam lasījumam varēja iesniegt līdz šā gada 30.janvārim.

Diskusijas par partnerattiecību legalizāciju Saeimā aktualizētas vairākkārt - gan saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, gan ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ( V) paziņojuma par homoseksuālo orientāciju. Līdz šim vairākuma atbalstu gan tas nav guvis.

Jau vēstīts, ka Spolītis pašlaik darbojas kā neatkarīgais deputāts, bet atbalsta koalīcijas politiku.

Iepriekš viņš darbojās partijā "Vienotība", taču izstājās no tās pēc soda izciešanas par braukšanu reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!