Foto: Shutterstock
Sporta pedagogi un treneri bažījas par jauno pedagogu darba samaksas modeļu aprobācijas gaitu.

Kā pirmdien notikušajā Latvijas Sporta izglītības iestāžu Direktoru padomes konferencē uzsvēra sporta iestāžu direktori, satraukumu rada tas, ka jauno darba samaksas modeļu aprobācija profesionālās ievirzes un speciālas izglītības iestādēs paredzēta vien nākamajā gadā, kad šajā procesā tiks iesaistītas visas valsts skolas.

Pedagogi vērš uzmanību, ka priekšlikumiem par nepieciešamajiem uzlabojumiem paredzēts pavisam neilgs laiks pirms paredzētā modeļa ieviešanas - 2015.gada maijs, jūnijs.

Ja vispārizglītojošās skolas aprobācijas pirmo posmu veiks jau šogad, pēc kā tiks analizēti šī posma rezultāti un izstrādāti uzlabojumi, tad speciālās izglītības iestādēm korekciju veikšanai būs pavisam mazs laiks, norādīja pedagogi.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji uzsvēruši, ka saprot, ka tam paredzētais laiks ir relatīvi neilgs, tomēr, tā kā pamatdarbs modeļu aprobācijā tiks veikts jau līdz šī gada decembrim, citu tipu izglītības iestādēm būs pieejami jau pilnveidoti modeļi.

Ja pirmajam modeļu aprobācijas posmam vispārizglītojošās skolas un pašvaldības varēja pieteikties līdz 20.septembrim, tad citu tipu mācību iestādes aprobācijas procesam atsevišķi tiks aicinātas pievienoties nākamgad.

Tāpat IZM norādīja, ka tiks lemts, kā jaunajos modeļos integrēt sporta pedagogu kvalifikācijas. Pastāv jautājums, kā samērot vispārizglītojošo skolu pedagogu darba kvalitātes pakāpes un sporta pedagogu kvalifikācijas, kas abos gadījumos atspoguļojas darba samaksā.

Jau vēstīts, ka maija sākumā IZM piedāvājusi divus pedagogu darba samaksas modeļus. Viens no tiem paredz uzlabot pašreizējo sistēmu "nauda seko skolēnam". Savukārt otrs modelis paredz pāreju uz pilna laika darba slodzi.

Paredzēts, ka aprobācijas pirmajā posmā varētu piedalīties līdz 50 izglītības iestādēm visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!