Foto: LETA

Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs neatzīst Ventspils mēra Aivara Lemberga prasību par goda un cieņas aizskarošu ziņu atsaukšanu, atvainošanos un morālā kaitējuma piedziņu 14,2 tūkstošu eiro (10 tūkstošu latu) apmērā, pastāstījis Sprūdža advokāts Sandis Petrovičs.

Petrovičs arī piebildis, ka likumi un tiesu prakse nosaka tiesības paust viedokli: "Viedoklis nav pakļaujams patiesības pārbaudei. Un tāpēc tiesa nevar atzīt to par nepatiesu un nedrīkst uzlikt par pienākumu kādam to atsaukt".

Rīgas apgabaltiesa trešdien apelācijas kārtībā pēc būtības pabeidza skatīt Lemberga sūdzību, informēja iesā.

Plānots, ka tiesas spriedums tiks pasludināts 4.februārī.

Lemberga prasību tiesā uzturēja zvērināta advokāte Gunta Kuzmane. Atbildētāju - Sprūdžu pārstāvēja Petrovičs. Savukārt Latvijas Neatkarīgo televīziju (LNT) pārstāvēja Ieva Andersone.

Kuzmane tiesas sēdē atzīmējusi, ka, lai arī persona ir politiķis, tomēr ir noteiktas robežas, kuras nedrīkst pārkāpt.

Tāpat viņa norādījusi, ka atbildētājs, piemēram, nosaucot prasītāju par zagli, kuram ir jāsēž cietumā, pārkāpis vienu no cilvēktiesību pamatprincipiem, proti, nevainīguma prezumpciju. Šobrīd nav neviena likumīgā spēkā esoša tiesas sprieduma, ar kuru prasītājs būtu atzīts par vainīgu zādzības vai kāda cita noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Tādējādi atbildētāja izteikums ir nepatiesa, godu un cieņu aizskaroša ziņa.

Savukārt Andersone pievienojusies atbildētāja nostājai, ka prasība un apelācijas sūdzība ir noraidāma.

Viņa piebildusi, ka prasītājs un atbildētājs tika uzaicināti uz 2012.gada 16.oktobra LNT raidījumā "900 sekundes" diskusiju sakarā ar atbildētāja pieprasījumu prasītājam sniegt paskaidrojumus saistībā ar saņemto informāciju no Ģenerālprokuratūras. Proti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā bija saņemta Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras 2012.gada 3.augusta vēstule, kurā norādīts, ka prasītājs kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs laika posmā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim bija piedalījies 137 lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vairāk kā 20 komersantiem. Publiskās diskusijas mērķis bija sniegt sabiedrībai ieskatu aktuālajā politiskajā notikumā, proti, par iespējamo prasītāja atstādināšanu no amata un par konfliktu starp prasītāju kā Ventspils domes priekšsēdētāju un atbildētāju kā vides un reģionālās attīstības ministru.

Tiesas debatēm noslēdzoties Andersone piebildusi: "Atbildētājs būtībā ir paudis tikai savu morālo nosodījumu par to informāciju, kas ir bijusi viņa rīcībā, tādējādi, es domāju, ka viņš ir vienkārši īstenojis savas Satversmes 100.pantā paredzētās tiesības uz vārda brīvību".

Kuzmane paskaidrojusi, ka Jūrmalas pilsētas tiesa pērnā gada 29.maijā noraidījusi Lemberga prasību pret Sprūdžu par goda un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, atvainošanos un morālā kaitējuma piedziņu 14,2 tūkstošu eiro (desmit tūkstošu latu) apmērā.

Prasības pieteikumā prasītājs bija norādījis, ka 2012.gada 16.oktobra LNT raidījumā "900 sekundes", kurā bez raidījuma vadītājiem piedalījās vides un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs un Ventspils domes priekšsēdētājs Lembergs, notika diskusija, kuras laikā, sniedzot atbildes uz raidījuma vadītāju uzdotajiem jautājumiem, Sprūdžs izteicās par Lembergu, paužot ziņas un apvainojumus, kas prasītāja ieskatā atzīstamas par nepatiesām, godu un cieņu aizskarošām.

Lembergs lūdzis tiesu atzīt par nepatiesām, viņa godu un cieņu aizskarošām šādas ziņas, kas izplatītas augstāk norādītā raidījumā "900 sekundes".

Raidījuma laikā Sprūdžs teicis: "Jums ir jāsaņem.. taisnīgs sods, zaglim, tāpat kā filmā, ir jāsēž cietumā"; "..Lemberga kungs 20 gadus faktiski, nu, spļauj sejā ikvienam Latvijas iedzīvotājam, nu, uzskatāmi demonstrējot, ka likumi nav visiem vienādi šajā valstī un dažiem viņi ir tādi, un dažiem savādāki, tas, ka Lemberga kungs ir, nu, faktiski tāds, nu, lielākais augonis pašvaldību sistēmā Latvijā.. "; "izbraukuši no Latvijas, par katru no viņiem Jums ir jāuzņemas atbildība, jo Jūs esat atņēmis šiem cilvēkiem cerību, ka šajā valstī kādreiz kaut kas būs kārtībā un kad kaut kas kādreiz atrisināsies ";"..kurš vienkārši saimnieko pa pašvaldību kā savu un savas ģimenes kabatu".

Tāpat Sprūdžs atzīmējis: "Un tieši, pateicoties tai Jūsu nesodāmībai, kuru Jūs pērkat par publisku nodokļu maksātāju naudu, tajā skaitā Ventspils iedzīvotāju naudu, ir, nu, Latvijā daudzas pašvaldības ir pārvērtušās par publisko resursu izsaimniekošanas akadēmijām tā vietā, lai būtu, lai strādātu savu iedzīvotāju interesēs, savas teritorijas attīstības interesēs ".

2013.gada 23.septembrī tiesā saņemti Sprūdža rakstveida paskaidrojumi, kuros atbildētājs prasību neatzina un lūdza to noraidīt. Sprūdžs uzskatījis, ka televīzijas raidījumā paudis viedokli par prasītāja kā Ventspils domes priekšsēdētāja rīcību, kas nav pakļaujams patiesības pārbaudei.

Pirmās instances tiesa pārbaudījusi raidījumā "900 sekundes" izskanējušās diskusijas ierakstu un izvērtējusi prasītāja apstrīdētās frāzes, secinājusi, ka tās nav vērtējamas kā ziņas, bet gan ir vērtējamas kā viedoklis, jo atspoguļo atbildētāja subjektīvu vērtējumu par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja darbību.

Šādu secinājumu tiesa izdarījusi, novērtējot gan izteikumu vārdisko saturu, gan formu, gan vērtējot kopējo kontekstu, kādā tie sižetā pausti. Turklāt lietā apstrīdētie izteikumi attiecībā uz prasītāju ir izdarīti kā par politiķi, nevis par privātpersonu. Tāpēc jāņem vērā, ka attiecībā uz politiķiem ir pieļaujamas plašākas kritikas robežas. Daudzkārt plašākas kritikas robežas ir pieļaujamas tieši politiskās debates laikā, kur politiķu savstarpēja polemika un kritika tiek uzskatīta par politiskās debates neatņemamu sastāvdaļu.

Tomēr tiesa norādījusi, ka Sprūdža runa bija asa un kritižejoša, taču valodas izteiksmes līdzekļu lietošana publiskā diskusijā nav atzīstama par rupjību vai nesamērīgi aizskarošu izteiksmes formu. Izvērtējot apstrīdētās frāzes, tiesa nekonstatē, ka prasītājs būtu apvainots kāda konkrēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Tāpat tiesa atzinusi, ka atsevišķas frāzes prasītājs ir uztvēris burtiski, līdz ar ko to jēgu iztulkojis kļūdaini.

Lemberga advokāte atzīmējusi, ka 2014.gada 8.decembrī Administratīvā apgabaltiesa izbeidza apelācijas tiesvedību pamatojoties uz VARAM iesniguma pamata, tādējādi stājās spēkā Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama 2013.gada 29.maija spriedums, ar kuru tika apmierināts Lemberga pieteikums par 2012.gada 22.oktobra rīkojums Nr.343 par Lemberga atstādināšanu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!