Foto: LETA

Pēc piektdien paustā skaļa paziņojuma par iespēju demisionēt, ja koalīcija neatbalstīs ierosinājumu aizliegt kriminālvajātiem domniekiem piedalīties pašvaldību darbā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) pirmdien vairs nav tik kategorisks un uzsver, ka turpinās strādāt, lai panāktu rezultātu.

Pirmdienas rītā intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" Sprūdžs uzsvēra, ka šobrīd ir būtiski dzirdēt atbildes no koalīcijas partneriem, "kas tad notika" ceturtdien, kad Sprūdža rosinātie grozījumi neguva parlamenta atbalstu.

Sprudžs arī norādīja, ka tā nebija pirmā reize, kad koalīcijas partneri izšķirošajos pašvaldību darbības jautājumos maina domas un neatbalsta kādus grozījumus. Piemēram, tā netika atbalstīta deputātu skaita samazināšanas iecere.

Taču tagad Sprūdžs vairākkārt pauda apņēmību "strādāt ar deputātiem", lai panāktu rezultātu un grozījumi tiktu pieņemti. Viņš gan atzina, ka nevar būt pilnība pārliecināts par ieceres īstenošanu, taču par demisijas iespēju viņš vairs nerunāja, vien uzsverot - "strādāsim uz rezultātu".

Jau ziņots, ka piektdien pēc tam, kad Saeimas vairākums balsojumā noraidīja ieceri liegt par smagiem noziegumiem kriminālvajātiem pašvaldību deputātiem strādāt, Sprūdžs paziņoja, ka lemšot par savu tālāko darbību. Sprūdžs LNT izteicies, ka tuvāko dienu laikā izlemšot, vai turpināt darbu ministra amatā. Viņš uzskatot, ka Saeimas vairākuma lēmums bijis "neuzticības balsojums viņam".

Par šī likumprojekta tālāku virzību nobalsoja 38 deputāti no "Vienotības", Reformu partijas frakcijām un neatkarīgo deputātu grupas, kā arī Einārs Cilinskis, Dzintars Kudums, Romāns Naudiņš un Ilmārs Latkovskis no NA, bet pret bija 41 deputāts no Zaļo un zemnieku savienības, "Saskaņas centra" (SC) frakcijām un pieci koalīcijas deputāti no NA frakcijas. Vēl pieci NA frakcijas deputāti balsojumā atturējās.

Līdz ar to, ka šis priekšlikums otrajā lasījumā ir noraidīts, šajā Saeimas sesijā, kas ilgs līdz Jāņiem, to var skatīt atkārtoti gadījumā, ja tajā būs kādas izmaiņas. Šo likumprojektu negrozītā veidā var skatīt nākamajā sesijā, paredz Saeimas Kārtības rullis.

Sākotnēji priekšlikumos tika rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras apturamas, ja pret viņu sākts kriminālprocess vai kriminālvajāšana. Abi šie priekšlikumi netika atbalstīti, tā vietā paredzot noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras apturamas, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, par ko maksimālais sods pārsniedz trīs gadus cietumā.

Sākotnēji Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumi šim likumprojektam paredzēja paplašināt regulējumu, kas attiecas uz deputāta pilnvaru apturēšanu un deputāta aizvietošanu uz laiku.
VARAM rosināja noteikt, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!