Pirmdien Rīgas Ekonomikas augstskolas ("SSE Riga") Absolventu asociācijas vadītājs Māris Simanovičs iesniedzis protesta vēstuli pret ieceri neapstiprināt "SEE Riga" rektora amatā Andersu Pālzovu.

Vēstulē pausts viedoklis par to, kāpēc situācija, ka saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata nāksies šķirties "SSE Riga" rektoram, nav pieļaujama. "Mēs ļoti ceram uz to, ka ministrija, Ministru kabinets un parlaments, kam šī vēstule ir adresēta, rīkosies loģiski ne tikai nacionālās un politiskās interesēs, bet tiešām valsts stratēģisko interešu vārdā," pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pauda Simanovičs.

"Lai nodrošinātu izglītības konkurētspēju starptautiskā līmenī ir nepieciešams dot iespēju ārvalstu speciālistiem – gan kā profesoriem, gan kā rektoriem – vadīt augstskolas, jo īpaši neatkarīgas starptautiski atpazīstamas augstskolas," uzsvēra Absolventu asociācijas vadītājs.

"Mēs šeit neesam iestājušies tieši par Andersa Pālzova personību kā tādu, mēs esam iestājušies tieši par principu. Mūsuprāt, nav pieļaujama situācija, kas ir pretrunā ar Eiropas Savienības tiesas spriedumiem," žurnālistiem skaidroja Simanovičs.

"Ir jāizvērtē situācija pēc būtības – Latvijā ir privātās un valsts augstskolas. Ja privātās augstskolas veiksmīgi startē starptautiskajos tirgos, jo īpaši tāda augstskola kā Rīgas Ekonomikas augstskola, es neredzu nepieciešamību, kāpēc rektoram būtu jāizvirza valsts valodas prasība kā viens no kvalifikācijas kritērijiem," viņš atzīmēja.

"Cilvēkam, kas padsmit gadus strādājis šajā valstī, bijis valsts patriots, ideāli orientējas valsts vēsturē un arī nepieciešamajā līmenī spēj komunicēt ar tiem nedaudzajiem latviešu studentiem, kas augstskolā mācās, es domāju, ka tas ir, maigi izsakoties, dūriens mugurā," norādīja Simanovičs.

Vēstules autori uzsvēruši, ka šāda IZM rīcība ir klajā pretrunā ar Saeimas apstiprinātajām Izglītības attīstības pamatnostādnēm 2014.-2020.gadam. Tās nosaka, ka Latvijas izglītības sistēmai ir jābūt starptautiski atvērtai un jāspēj apmierināt pieprasījumu pēc atbilstošas kvalifikācijas profesionāļiem.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas un Latvijas Kokrūpnieku federācijas pārstāvji.

Pālzovs "SSE Riga" rektora amatā ir 18 gadus. Līdz šim nav bijušas problēmas ar viņa atrašanos šajā amatā.

Vēstīts, ka saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata nāksies šķirties "SSE Riga" rektoram Pālzovam.

IZM jau iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Reaģējot uz ministrijas lēmumu, vairāki politiķi un politiskās partijas aicinājušas grozīt Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka augstskolu darbiniekiem nepieciešamo latviešu valodas zināšanu līmeni.

Kā liecina "SSE Riga" mājaslapā publicētais ziņojums, augstskola nav saņēmusi no IZM oficiālu atbildi, ka ministrija nevirzīs atkārtotai apstiprināšanai Pālzovu. "SSE Riga" ministrijai nepieciešamos dokumentus iesniegusi jau septembrī.

Augstskola atgādina, ka saskaņā ar likumu augstskolas rektora pienākumus pildīs līdzšinējais rektors līdz jauna rektora iecelšanai vai rektora pienākumu izpildītāja iecelšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!