Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) atkārtoti atteikusies ierosināt lietu par Krievijas estrādes mākslinieka Josifa Kobzona iekļaušanu "melnajā sarakstā", informē ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

ST tiesnešu kolēģija ir atteikusies ierosināt lietu pēc Kobzona pieteikuma, jo tajā nav sniegts juridiskais pamatojums tam, ka tiesības pārsūdzēt ārlietu ministra lēmumu par iekļaušanu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta, ir Satversmes 92.panta pirmā teikuma tvērumā. Šis pants nosaka, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā.

Jaunais Kobzona pieteikums bija līdzīgs pirmajam, kurā Kobzons apstrīdēja pērn ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) pieņemto lēmumu par Kobzona iekļaušanu to nevēlamo personu sarakstā, kurām uz nenoteiktu laiku ir liegta ieceļošana Latvijā, skaidroja ST.

Kobzona otro iesniegumu ST saņēma 21.janvārī, bet nolēma neskatīt šodien.

Pirmais Kobzona iesniegums ST tika saņemts pagājušā gada 15.decembrī. Tajā viņš lūdza atzīt Imigrācijas likuma 61.panta septīto daļu par neatbilstošu Satversmes 92.panta pirmajam teikumam. Apstrīdētā norma paredz, ka ārlietu ministra lēmums par ārzemnieka iekļaušanu nevēlamo personu (persona non grata) sarakstā nav pārsūdzams. Tiesa, izskatot pieteikumu, atzina, ka tas neatbilst Satversmes tiesas likuma prasībām, un nolēma atteikties ierosināt lietu.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā neilgi pirms konkursa "Jaunais vilnis" sākuma Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!