Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 29.novembrī, spēkā stājas likuma grozījumi, kas paredz, ka turpmāk nedrīkstēs smēķēt citu personu klātbūtnē, ja kādam no apkārtējiem pret to būs iebildumi, atgādina Veselības ministrija (VM).

"Delfi" jau vēstīja, ka likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" veikti grozījumi, kas nosaka, stingrus ierobežojumus smēķēšanā publiskās vietās, tostarp ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas vietās un to lietošanā esošajās teritorijās. Ja kādam no apkārtējiem būs iebildumi, tad smēķēt nedrīkstēs. Smēķēšanas aizliegums attieksies arī uz daudzīvokļu namu balkoniem, lodžijām, smēķēšanu pie logiem.

Ikvienam cilvēkam ir tiesības dzīvot tīrā, nepiesārņotā vidē, tādēļ grozījumos uzsvērta nesmēķētāju tiesību prioritāte pār smēķētāju tiesībām, un paplašināta smēķēšanas definīcija, norāda VM. Tāpēc jaunie likuma grozījumi attieksies arī uz elektronisko cigarešu lietotājiem.

Tas nozīmē, ka turpmāk kūpināt elektroniskās cigaretes būs aizliegts visur tur, kur aizliegts smēķēt tabakas izstrādājumus.

Līdzīgi kā iegādājoties alkoholu, arī ikvienam tabakas izstrādājumu pircējam, kurš nav sasniedzis 25 gadu vecumu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments pat tad, ja pārdevējs to nav pieprasījis.

2016.gadā spēkā stāsies jauni tabakas izstrādājumu tirdzniecības noteikumi. Kā portālam "Delfi" pavēstīja Veselības ministrijas pārstāvji, tabakas izstrādājumu tirdzniecība būs aizliegta valsts un pašvaldības iestāžu telpās. Izņēmums gan būs Nacionālie bruņotie spēki un ieslodzījuma vietas, kur ievietoti pilngadīgi ieslodzītie.

Šie tirdzniecības ierobežojumi arī nosaka, ka no 2016.gada tabakas izstrādājumus nedrīkstēs tirgot internetā, ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs, kā arī izglītības iestāžu dienesta viesnīcās. Aizliegums attieksies arī uz šo iestāžu lietošanā esošajām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!