Foto: Shutterstock

Otrdien stājas spēkā Saeimas pieņemtais Noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildes likums un grozījumi vairākos citos likumos, ar kuriem pilnveidots un efektivizēts noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas un konfiskācijas izpildes mehānisms, iepriekš informēja parlamenta Preses dienestā.

Jaunā tiesiskā regulējuma mērķis ir nodrošināt efektīvu noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildi, apmierinot pamatotus cietušo prasījumus.

Likumā iekļauts pamatprincips, ka konfiskācijas izpildes rezultātā iegūtajiem finanšu līdzekļiem no konfiscētās kustamās vai nekustamās mantas pārdošanas pamatā jānonāk valsts budžetā. No šiem līdzekļiem sākotnēji tiks izmaksāta tikai kaitējuma kompensācija cietušajam un nolēmuma izpildes izdevumi.

Spēkā stājušies no līdzšinējā regulējuma būtiski atšķirīgi konfiskācijas izpildes principi. Proti, uz mantu, kas atzīta par noziedzīgi iegūtu un konfiscētu, tās ieguvējam nebūs tiesību celt īpašuma prasību. Savukārt personas, kuru tiesības būs aizskartas ar mantas konfiskāciju, varēs vērsties tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu vispārējā kārtībā, bet nevarēs pretendēt uz mantu vai naudu, kas iegūta, veicot konfiskācijas izpildi.

Līdz šim noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpilde notika Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā, no iegūtajiem līdzekļiem sedzot kreditoru prasījumus, kādi radušies, pirms notiesātā mantai aresta uzlikšanas vai apķīlāšanas.

Jaunais tiesiskais regulējums nosaka, ka nolēmuma par mantas konfiskāciju izpildei nav noilguma.

Likums nosaka kārtību finanšu līdzekļu un kustamās mantas, kā arī nekustamā īpašuma konfiskācijas izpildei.

Ar jauno likumu saistītajos Krimināllikuma grozījumos ietverts noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas krimināltiesiskais pamats. Savukārt Kriminālprocesa likumā iekļautas procesuālās normas attiecībā uz noziedzīgi iegūtas mantas konfiskāciju, tostarp ievērojami paplašinot kriminālprocesā aizskartā mantas īpašnieka tiesību apjomu.

Stājušās spēkā arī saistītās izmaiņas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, Civilprocesa likumā, Latvijas Sodu izpildes kodeksā, likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" un Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!