Foto: DELFI

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) rosinās šogad neatļaut plašas 9. maija svinības Rīgā pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa.

"Mans personīgais viedoklis, ka šādam pasākumam nav jānotiek," Staķis svētdienas vakarā teica intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "de facto".

Kamēr Maskavā šie "tā saucamie svētki tiek pārvērsti par tādām kā imperiālisma dzīrēm, kad šie paši spēki lej nevainīgu cilvēku asinis Ukrainā, manuprāt, Latvijā, tās galvaspilsētā Rīgā, šādam pasākumam nav vietas", teica Staķis.

Aicinājums rīkotājiem ir "nenāciet ar šādu pieprasījumu uz domi," teica Staķis, piebilstot, ka tad, ja pieteikumi būšot, viņš rosināšot pašvaldības izpilddirektoru šos pasākumus neatļaut.

Mērs rēķinoties, ka šāds lēmums varot tikt apstrīdēts tiesā.

Taču esot "lietas, ko administratīvajā tiesā nevarēs apstrīdēt," piemēram, "nekādas tirdzniecības, nekādas ēdināšanas, nekādu pasākumu ar skaņu pastiprinošiem efektiem".

"Jo, atvainojiet, šādā dienā ēst šašlikus, dzert vodku, skandēt uzvaru slavinošas dziesmas, un, pasarg Dievs, vēl šaut raķetes gaisā... Manuprāt, tas vienkārši ir ne tikai amorāli, bet tās būtu tādas nāves svinības".

Staķis atzīmēja, ka visa pasaule piemin Otrajā pasaules karā kritušos 8. maijā, klusi noliekot ziedus, un "tam nevajag īpašu pasākumu".

Iepriekš arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicinājis ikvienu Latvijas pašvaldību, tostarp arī Rīgas, neizsniegt atļaujas 9. maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos publiskos pasākumus.

9.maijā bijušajās Padomju Savienības republikās tiek atzīmēta tā dēvētā Uzvaras diena par godu uzvarai pār nacistisko Vāciju.

Pirms pandēmijas šajā dienā tika rīkots publisks pasākums pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās.

Pērn Rīgas pašvaldība lēma, ka saistībā ar Covid-19 pandēmiju un tās izplatības apturēšanai noteiktajiem pasākumiem pieeja tā dēvētajam Uzvaras piemineklim un tā teritorija 8. un 9. maijā ir jāierobežo. Parka apkārtnē tika noteikti satiksmes ierobežojumi.

Pērnā gada 9. maijā Valsts policija tiešu piekļuvi piemineklim liedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!