Foto: DELFI
No septiņiem augstākā līmeņa virsniekiem - potenciālajiem Nacionālo bruņoto spēku komandiera amata kandidātiem - tikai pieciem ir starptautisko operāciju pieredze un starp šiem pieciem virsniekiem vien pāris vīriem tuvākajos gados neiestājas pensionēšanās vecums.

NBS aktīvajā dienestā šobrīd ir septiņi augstākā līmeņa virsnieki, kuri varētu kandidēt uz NBS komandiera amatu, taču likumā nav skaidra aizlieguma uz šo amatu pretendēt arī vecākajiem virsniekiem. Maksimālais vecums militārajā dienestā augstākajiem virsniekiem ir 60 gadu. Tajā pašā laikā saskaņā ar likumu personu NBS komandiera amatā apstiprina uz četriem gadiem - tātad, piemēram, 59 gadus vecs kandidāts, pārkāpjot 60 gadu slieksni, amatu automātiski nezaudētu. Aizsardzības ministrijā gan iepriekš nenoliedza, ka atbilstoši citu NATO dalībvalstu praksei bruņoto spēku komandiera amatā tiek apstiprināti augstākie virsnieki.

Pašreizējam NBS komandierim Raimondam Graubem nav pieredzes starptautiskajās operācijās.

Ģenerālmajors, militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā (ES) Juris Zeibārts, kuram nākamgad apritēs 58 gadi, 2010. gadā bija Latvijas kontingenta komandieris Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos Afganistānā.

Aizsardzības ministrijas izpildsekretāram militāro spēju attīstības jautājumos brigādes ģenerālim Jurim Kiukucānam pieredzes starptautiskajās operācijās un misijās nav. Viņš šogad novembrī svinēs 60 gadu jubileju.

Baltijas Aizsardzības koledžas komandanta amatā šovasar stājās 46 gadus vecais ģenerālmajors Andis Dilāns, kurš 1997. gadā bija Latvijas kontingenta komandieris misijā Bosnijā un Hercegovinā.

Šovasar Zemessardzes komandiera amatā stājās 47 gadus vecais brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš, kurš starptautiskajās operācijās un misijās nav dienējis.

Savukārt Apvienotā štāba priekšnieka amatu kopš šīs vasaras ieņem 59 gadus vecais brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, kurš Irākā 2006. gadā ASV vadīto koalīcijas spēku operācijā bija Latvijas kontingenta komandiera vietnieks/multinacionālās divīzijas štāba plānošanas daļas priekšnieka vietnieks.

NBS dien vēl divi augstākie virsnieki - 51 gadu vecais Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis un šovasar brigādes ģenerāļa dienesta pakāpes zīmotnes saņēmušais Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks Ivo Mogiļnijs. Mogiļnijam tuvākajos gados pensionēšanās vecums netuvojas, tomēr precīzu viņa dzimšanas gadu AM neatklāja. Zināms, ka Mogiļnijs NBS dien kopš 1992. gada, kad viņš dienesta gaitas sāka Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Vizulis 2012. gadā bija Latvijas kontingenta komandieris NATO vadītajā operācijā Afganistānā, bet Mogiļnijs 2011. un 2012. gadā Afganistānā bija NATO apmācības misijas štāba pārvaldes priekšnieks/padomnieku grupas komandieris.

NBS dien samērā daudz vecāko virsnieku - majori, pulkvežleitnanti, pulkveži, komandleitnanti, komandkapteiņi un jūras kapteiņi, no kuriem daļa ir gados jauni cilvēki, kas pieredzi smēlušies starptautiskajās operācijās un misijās. Tādi, piemēram, ir Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Georgs Kerlins un vēl virkne citu vīru.

Lai arī Graube iepriekš skaidroja, ka amatu viņš atstās brīdī, kad tiks apstiprināts jaunais NBS komandieris, AM trešdien nekomentēja, vai nākamā gada sākumā kādam no vecākajiem virsniekiem aprit izdienas termiņš, lai saņemtu augstākā virsnieka uzplečus.

Jau ziņots, ka Nacionālās drošības padome (NDP) otrdien pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graubes pilnvaru termiņš beidzas 2018. gadā. Graubem nākamgad apritētu 60 gadi, un viņš publiski paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris.

NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Graube ir pildījis NBS komandiera pienākumus no 1999. gada līdz 2003. gadam un no 2010. gada līdz 2014. gadam, kad pēc Valsts prezidenta priekšlikuma Saeima apstiprināja viņu amatā uz atkārtotu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!