Foto: Shutterstock
Lai veicinātu diskusiju par Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas eiro ieviešanu Latvijā un iespējamajiem izaicinājumiem, kā arī iepazītos ar divu ES valstu pieredzi eiro ieviešanā, piektdien Saeimā notiek starptautiska konference "Pieredze un gatavošanās eiro", informēja pasākuma rīkotāji.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka norāda, ka, gatavojoties eiro ieviešanai, ir svarīga godīga saruna par kopējās valūtas plusiem un mīnusiem. "Igaunija ir mūsu tuvākie kaimiņi, kas nesen izvēlējušies eiro, tāpēc šķiet noderīgi iepazīties ar viņu pieredzi. Savukārt Austrija ir bijusi eirozonā pirmās dienas, un var paskatīties uz tās attīstību no ilgāka skatu punkta," uzsver Šteinbuka.

"Vienotās Eiropas valūtas ieviešana Latvijā ir bijusi un ir mūsu valsts stratēģiskā apņemšanās. Konferencē lūkosim atbildēt uz jautājumiem, ko nozīmē eiro ieviešana? Kā pārvērst eiro no mītiska tēla par reālu, ikdienā lietojamu valūtu? Cik viegli vai grūti sabiedrība spēj pieņemt šo transformāciju dienā, kad valsts kļūst par eirozonas dalībnieci? Kā uz to reaģē valsts ekonomika, uzņēmējdarbība un starptautiskie investīciju reitingi? Ir būtiski arī parlamentārā līmenī ne vien teoretizēt par ieviešanas sekām, bet arī iepazīties ar citu eirozonas valstu vienotās valūtas ieviešanas pieredzi," uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Konferences "Pieredze un gatavošanās eiro" atklāšanā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Igaunijas Centrālās bankas vadītājs Ardo Hansons.

Konferences pirmajā daļā politiķi, kā arī Latvijas un ārvalstu finanšu un ekonomikas eksperti diskutēs par Latvijas ceļu uz eiro. Diskusijā piedalīsies Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks, Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu ģenerāldirektorāta nodaļas vadītājs Kristians Veizs, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle un Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas katedras vadītājs Mortens Hansens.

Savukārt otrā konferences daļa būs veltīta eirozonas dalībvalstu vienotās valūtas ieviešanas pieredzei. Šajā paneļdiskusijā piedalīsies Igaunijas Attīstības fonda valdes loceklis Raivo Vare, Austrijas Nacionālās bankas Eiropas un starptautisko attiecību nodaļas vadītājs Francs Naušings, Eiropas Centrālās bankas Ekonomikas ģenerāldirektorāta Eirozonas makroekonomikas attīstības nodaļas vadītājs Hose Marins Arkas un "Swedbank" ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Uzrunas teiks arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un Austrijas Nacionālās bankas prezidents Evalds Novotnijs.

Konferencē aicināti piedalīties Saeimas deputāti, ekonomisti un banku eksperti, nevalstisko organizāciju, uzņēmēju organizāciju un starptautisko organizāciju pārstāvji, kā arī valsts pārvaldes, pašvaldību un mediju pārstāvji.

Konferenci "Pieredze un gatavošanās eiro" organizē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā kopā ar Saeimu, Finanšu ministriju, Latvijas banku, Austrijas un Igaunijas vēstniecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!