Foto: F64
Rīgā, Ogrē, Jūrmalā, kā arī Ķekavas un Salaspils novadu pašvaldību teritorijās no 27. oktobra līdz 30. oktobrim norisināsies starptautiskas civilās aizsardzības mācības "Latmodex 2016", kurās imitētu plūdu apdraudējuma risināšanā tiks iesaistīti Eiropas Savienības (ES) eksperti un komandas.

Starptautisko civilās aizsardzības mācību scenārijs paredz, ka pēc intensīvām lietusgāzēm un būtiskas ūdens līmeņa paaugstināšanās strauji pieaug plūdu draudi un to rezultātā ir apdraudēti arī cilvēki. Situācijas risināšanai tiek nolemts ES civilās aizsardzības mehānisma ietvaros lūgt starptautisko palīdzību, kas pasaulē ir izplatīta prakse liela mēroga katastrofās.

Līdz ar to mācību mērķis ir pārbaudīt valsts un pašvaldību institūciju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta spējas uzņemt, koordinēt un sadarboties ar starptautisko palīdzību šādu katastrofu gadījumos.

Mācībās piedalīsies augstas veiktspējas sūknēšanas komandas jeb moduļi no Slovākijas un Vācijas, komanda no Čehijas, kas specializējas liela apjoma cilvēku glābšanas un meklēšanas darbos uz ūdens, un komanda no Vācijas, kas nodrošina loģistiku un mācību dalībnieku izmitināšanu, kā arī ES civilās aizsardzības ekspertu komanda, kuras uzdevums ir apzināt cietušās valsts vajadzības un to risināšanā iesaistīt ES civilās aizsardzības komandas.

Mācībās ES civilās aizsardzības komandas un eksperti īstenos plūdu situācijām pietuvinātus uzdevumus dienas un nakts laikā - novērtēs apdraudētās vietas, veiks ūdens pārsūknēšanu, cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus uz ūdens, kā arī tiksies ar pašvaldību, valsts institūciju un komersantu pārstāvjiem.

Praktiskās mācību epizodes norisināsies 27.oktobrī no plkst.18 līdz 20. Mācībās iesaistītās komandas ar tehniku pulcēsies reģistrācijai pie Rīgas hidroelektrostacijas Salaspils novadā. Savukārt no tās pašas dienas plkst.20 līdz 28.oktobra plkst.11 Ogrē notiks teritorijas apsekošana un ūdens pārsūknēšana pie aizsargdambja, Ogres HES, sūknēšanas stacijas un Ogres salas.

27.oktobrī no plkst.20 līdz 28.oktobra plkst.10 notiks cilvēku meklēšanas un glābšanas darbi Nāves salā Ķekavas novadā.

No 28.oktobra plkst.8 līdz 29.oktobra plkst.17 Rīgā notiks teritorijas apsekošanas vai ūdens pārsūknēšanas darbi Daugavgrīvā, Birzes ielā, Airu ielā, Spilves lidlaukā, Rīgas kuģu būvētavā un pie sakaru torņa Vecāķos, kā arī cilvēku meklēšanas un glābšanas darbi uz ūdens Vecdaugavā.

Savukārt 29.oktobrī no plkst.7 līdz 17 notiks cilvēku meklēšanas un glābšanas darbi Lielupē, Jūrmalā.

Komandu un ekspertu nometne atradīsies Spilves lidlauka teritorijā, tāpēc tur būs novērojama pastiprināta smagā transporta kustība un liels skaits telšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!