Foto: F64

Ja Baltijas valstis nepanāks vienošanos par reģionāla sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) izveidi, Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma projektam nebūs, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" teica Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

"Ja nebūs triju Baltijas valstu vienošanās – nekas nenotiks, EK nedos līdzfinansējumu. Galvenā ideja šim terminālim ir mazināt Latvijas un citu Baltijas valstu atkarību no Krievijas energosistēmas. Taču gribu vēlreiz uzsvērt, ka te jābūt iesaistītām visām trim Baltijas valstīm. Ja katrs vilks deķīti uz savu pusi, tad nekas nebūs," uzsvēra Šteinbuka.

Komentējot medijos izskanējušo informāciju, ka EK sliecas atzīt Igauniju par labāko vietu terminālim, jo arī somi vēlas šim projektam pievienoties, Šteinbuka norādīja, ka oficiāla apstiprinājuma šādai informācijai nav. "Es arī šādu informāciju izlasīju presē, taču no EK nav oficiāla apstiprinājuma šai versijai, jo notiek izpēte, kur būtu labāk šo termināli celt, un to veic EK, jo Baltijas valstis nespēja vienoties savā starpā. Izpēte tiks pabeigta rudenī," pastāstīja EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

"Jebkurā gadījumā šis jautājums ir atklāts līdz rudenim. Ir skaidrs – ja nebūs vienošanās, ka visas Baltijas valstis kaut kā piedalās šajā projektā, ES līdzfinansējuma tikai vienai Baltijas valstij nebūs. Līdz ar to situācija nebūt nav tik vienkārša. Protams, ka pašlaik arī kāds kādu lobē, bet tā ir normāla dzīve," piebilda Šteinbuka.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Seims šā gada jūnija pirmajā pusē pieņēma likumu, lai Klaipēdas ostā varētu sākt SGT būvniecību un īstenotu prasību, ka vismaz 25% no valstij nepieciešamās dabasgāzes tiek iepirkti caur šo termināli.

Latvija aizstāv viedokli, ka Baltijas valstīm būtu lietderīgi uzbūvēt kopīgu jaudīgu sašķidrinātās gāzes termināli Latvijā. Tā kā pērnruden Latvija, Lietuva un Igaunija nepanāca galīgo vienošanos par reģionāla termināļa būvniecību Latvijā, EK veic neatkarīgu priekšizpēti par projekta īstenošanai ekonomiski izdevīgāko vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!