Foto: LETA

Starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" Latvijai nav jāpiedalās "par katru cenu", pauda aģentūras SIA "Mooz!" radošais direktors un valdes priekšsēdētājs Ēriks Stendzenieks.

Viņš skaidroja, ka konkrētais projekts, ko bija iecerēts īstenot dalībai "World Expo 2015", esot bijis samocīts teju visas realizācijas gaitā.

"Ņemot vērā pēdējā laikā izskanējušos komentārus un amatpersonu viedokļus par konkrēto projektu, ir grūti iedomāties pozitīvu iznākumu izstādē, kur starp vismaz 150 dažādu valstu paviljoniem, pa kuriem staigātu Milānas "Expo" apmeklētājs, Latvija nebūtu kaut kas, ar ko iepriecināt to apmeklētāju. Tāpēc uzskatu, ka Latvijai nav jāpiedalās "Expo" izstādē par katru cenu," atzīmēja Stendzenieks.

Viņš arī piebilda, ka jēga piedalīties būtu tad, ja Latvijai būtu kaut kas, ar ko pārsteigt izstādes apmeklētājus.

Turklāt, pēc Stendzenieka domām, "Expo" izstāžu koncepts sevi ir izdzīvojis, jo mūsdienās, kad internetā ir iespējams atrast un arī izvietot daudz informācijas, piemēram, uzņēmēji drīzāk piedalās specializētās, konkrētām darbības jomām veltītās izstādēs.

Stendzenieks norādīja, ka Latvijas tēlu tiešā veidā neietekmēs nepiedalīšanās izstādē. "Tēlu tas neietekmēs, taču patlaban būtiskāks ir jautājums par valsts amatpersonu pašcieņu un nostāju. Proti, uzskatu, ka amatpersonām nav tagad jāklanās un jāatvainojas par nepiedalīšanos izstādē, jo, visticamāk, amatpersonām ir iespējams to pamatot."

Jautāts, kam būtu jāuzņemas atbildība par šādu iznākumu, Stendzenieks nenorādīja kādu konkrētu iestādi vai cilvēku. Viņš teica, ka šāds rezultāts varēja rasties tā dēļ, ka Latvijā politikas līmenī ir problēma ar pārmantojamības mehānismu.

"Latvijā problēma ar pārmantojamības mehānismu, manuprāt, ir saistīta ar daudzpartiju sistēmas nespēju vienoties par kādas konkrētas idejas uzturēšanu ilgtermiņā," atzina Stendzenieks.

Kā ziņots, šodien valdībā pieņemts lēmums, ka Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas šogad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Latvija universālajās "Expo" izstādēs piedalījusies trīsreiz - 1935.gadā Beļģijas galvaspilsētā Briselē, 2000.gadā Vācijas pilsētā Hannoverē un 2010.gadā Ķīnas pilsētā Šanhajā.

Dalība abās pēdējās izstādēs saistīta ar skandāliem. Hannoverē tika pārmesta nekvalitatīva sagatavošanās un ekspozīcija. Savukārt Šanhajā paviljona pabeigšana notika pēdējā brīdī, turklāt paviljons pat pēc oficiālās atklāšanas nebija nodots ekspluatācijā, tas darbojās ar pagaidu ekspluatācijas atļauju. Tāpat dalību Šanhajas izstādē aptumšoja Latvijas organizētāju skandāli - Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) pārmeta paviljona būvniekiem "Aerodium" šantāžu un krāpniecību saistībā ar citu projektu, bet "Aerodium" vainoja LIAA vadītāju Andri Ozolu kukuļa pieprasīšanā.

Latvija ir piedalījusies arī specializētajās "Expo" izstādēs - 1998.gadā Portugāles pilsētā Lisabonā, kā arī 1937.gadā ar kopīgu Baltijas valstu paviljonu Parīzē. 2003.gadā Latvija atteicās no dalības piedalīties 2005.gada specializētajā "Expo" izstādē Japānas pilsētā Aiči.

"Expo" izstāžu pirmsākumi meklējami 19.gadsmitā - 1844.gadā Parīzē notika Francijas nacionālā sasniegumu izstāde, bet 1851.gadā pēc Parīzes izstādes parauga Londonā notika starptautiskā "Lielā izstāde", kurā vairāk nekā 20 valstis piedāvāja savus kultūras un industriālos sasniegumus.

Nākamā universālā "Expo" izstāde notiks 2020.gadā Apvienoto Arābu Emirātu pilsētā Dubaijā, bet nākamā specializētā "Expo" izstāde paredzēta Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!