Foto: stock.xchng

Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Šķīrējtiesu likumā, kas paredz veicināt pastāvīgo šķīrējtiesu darbības kvalitāti, stiprinot uzraudzības mehānismus.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrija (TM), grozījumi paredz izslēgt no pastāvīgo šķīrējtiesu vidus tās šķīrējtiesas, kuru darbība neatbilst likuma prasībām un atstāj negatīvu iespaidu uz šķīrējtiesu institūtu kopumā.

Grozījumi paredz noteikt pienākumu pastāvīgajai šķīrējtiesai būt sasniedzamai tās atrašanās vietas adresē.

Tāpat grozījumi paredz, ka pastāvīgās šķīrējtiesas dibinātājam jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā arī nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišana šķīrējtiesas atrašanās vietas adreses reģistrācijai, izņemot gadījumu, ja telpas pieder šķīrējtiesas dibinātājam.

Gadījumā, ja pārreģistrācijas periodā netiks izpildītas likuma prasības vai šķīrējtiesa nebūs sasniedzama tās norādītajā atrašanās vietas adresē, tas būs pamats, lai Uzņēmumu reģistrs uzsāktu šķīrējtiesas izslēgšanas procedūru no šķīrējtiesu reģistra.

Grozījumi paredz arī izmaiņas attiecībā uz šķīrējtiesnešiem, ietverot likumā mehānismu, kas ļaus efektīvāk kontrolēt šķīrējtiesnešu piederību ne vairāk kā trim šķīrējtiesām.

Šķīrējtiesu reģistrā esošajām šķīrējtiesām jāveic pārreģistrāciju līdz 2017. gada 1. martam, pierādot atbilstību likumā noteiktajām papildus prasībām.

Šķīrējtiesas, kas nebūs veikušas pārreģistrāciju, tiks izslēgtas no pastāvīgo šķīrējtiesu reģistra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!