Foto: Reuters/Scanpix
Tiesībsargājošajām iestādēm būs iespējams stingrāk vērsties pret konkurences pārkāpējiem, liecina Saeimā ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Konkurences likumā.

Grozījumi paredz, ka tiks uzskatīts, ka karteļa vienošanās radījušas kaitējumu un to rezultātā cena paaugstināta par 10%, ja vien netiks pierādīts pretējais. Patlaban likums paredz vien zaudējumu atlīdzināšanu cietušajām personām, nevis īpašus nosacījumus attiecībā uz karteļu gadījumiem, iepriekš skaidroja Saeimas Preses dienestā

Likuma grozījumi arī paredz, ka turpmāk uzņēmējiem būs jāmaksā valsts nodeva par Konkurences padomes (KP) izvērtējumu saistībā ar tirgus dalībnieku apvienošanos. Paredzēts, ka tās apmērs tiks diferencēts pēc apvienošanās dalībnieku kopējā apgrozījuma.

Savukārt par tirgus dalībnieku nelikumīgu apvienošanos padome varēs uzlikt naudas sodu jaunajam tirgus dalībniekam vai izšķirošās ietekmes ieguvējam līdz trim procentiem no tā pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma.

KP turpmāk varēs sodīt ar naudas sodu arī par informācijas nesniegšanu lietas izskatīšanas laikā, nepilnīgas informācijas nekoriģēšanu noteiktajā termiņā, kā arī par nepatiesas vai maldinošas informācijas sniegšanu.

Paredzētie grozījumi nodrošinās Latvijas apvienošanās paziņošanas regulējuma atbilstību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām un starptautiski atzītai labai praksei, skaidrots likuma grozījumu anotācijā.

Izmaiņas stāsies spēkā šī gada 15. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!