Foto: LETA

Šogad pirmo reizi stipendija 6000 eiro apmērā "Sievietēm zinātnē" tika pasniegta visu trīs Baltijas valstu zinātniecēm.

Stipendiju saņēma trīs talantīgas Latvijas zinātnieces - Renāte Ranka, Jekaterīna Ivanova un Marina Sokolova, kā arī Lietuvas zinātniece Urte Nenišķīte un Elsa Heinsalu no Igaunijas.

Bioloģijas doktore Ranka strādā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Molekulārās mikrobioloģijas un saimniekorganisma-patogēnu mijiedarbības laboratorijā. Viņas pētījums ir saistīts ar dažādu ērču sugu mikroorganismu kopu jeb mikrobioma raksturojumu un tādu faktoru konstatēšanu, kas var ietekmēt infekciju izplatīšanos populācijā.

Rīgas Tehniskās universitātes Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra pētnieces Sokolovas pētījuma mērķis ir izveidot kompozītmateriālus, kas līdzinās cilvēka kaula struktūrai un var palīdzēt cīņā ar tādām slimībām kā osteoporoze, artrīts, kaulu vēzis un citas.

Savukārt Ivanova strādā Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, un jaunās zinātnieces pētījums ir veltīts potenciālu pretvēža savienojumu izstrādei - Aromātisko sulfonamīdu kā ogļskābes anhidrāžu inhibitoru sintēze.

Lietuves jaunā zinātniece Nenišķīte strādā Viļņas Universitātes Neirobioloģijas un biofizikas nodaļas Dzīvības zinātņu centrā. Viņas pētījumam ir potenciāls atklāt noteiktu neiroloģiskas attīstības un neiropsihiatrisku slimību, piemēram, autisma vai šizofrēnijas molekulāro iemeslu.

Heinsalu darbojas Nacionālās ķīmiskās fizikas un biofizikas institūta Augstas energoefektivitātes un skaitļošanas fizikas laboratorijā Igaunijā un pēta lingvistiskās un ekoloģiskās sistēmas.

1998. gadā dibinātā "L'Oréal - UNESCO" programma "Sievietēm zinātnē" tika izveidota, lai izteiktu atzinību zinātniecēm un veicinātu sieviešu iesaisti zinātnē. Programmā tiek apbalvotas sievietes zinātnē, kuru sasniegumi veicina zinātnes attīstību, sniedz lielu ieguldījumu sabiedrībā, kā arī atbalstu daudzsološām, jaunām sievietēm, kuras darbojas savas zinātnes disciplīnas sekmēšanā.

Stipendiju programma "Sievietēm zinātnē" Latvijā tika dibināta 2005. gadā. 13 gadu laikā 41 talantīga, jauna sieviete zinātnē ieguvusi stipendiju, lai īstenotu daudzsološus pētnieciskos projektos.

2017. gadā tā tika ieviesta arī Igaunijā un Lietuvā, lai visā Baltijā veicinātu, uzlabotu un iedrošinātu sieviešu iesaisti dzīvības, vides zinātnēs, fizikas un inženierzinātnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!