Foto: US Army Europe
Sabiedrības izpratne par aizsardzību, virtuālās un informatīvās telpas aizsardzība, institucionālā sadarbība un obligātais militārais dienests – ir Latvijas drošības jautājumi, kas līdz jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izveidošanai ir jāizdiskutē ne tikai instanču, bet arī sabiedrības līmenī, liecina ekspertu teiktais diskusijā "Kā sargāsim Latviju: jaunā Valsts aizsardzības koncepcija".

Gada laikā ģeopolitiskā situācija Eiropā ir krasi mainījusies, un Latvija kā Austrumeiropas valsts un vēl jo vairāk kā Krievijas kaimiņvalsts pastiprināti izjūt Ukrainas krīzes radīto ietekmi uz reģiona drošību. Šis ir tikai viens no iemesliem, kas lika ekspertiem Latvijas Ārpolitikas institūta un Aizsardzības ministrijas (AM) rīkotajā diskusijā paust viedokļus par to, kādi Latvijas drošības jautājumi jāaktualizē koncepcijas veidošanas procesā.

Drošības situācija nestabila visā pasaulē

AM Valsts Sekretārs Jānis Sārts skaidroja, ka kopējā drošība ir strauji pasliktinājusies. To ietekmējis ne tikai Ukrainas konflikta faktors, bet arī teroristiskais grupējums "Islāma valsts" un nestabilitāte Āfrikas ziemeļos. Viņš uzsvēra, ka Ukrainas notikumi ir jaunās Krievijas politikas sekas.

Arī Ārlietu ministrijas Drošības politikas un starptautisko organizāciju direkcijas vadītāja Baiba Braže uzsvēra, ka Rietumu pasaules vērtības apdraud ne tikai Krievijas, kura anektējusi daļu citas valsts, agresija, bet arī notikumi Tuvajos Austrumos. Viņa norādīja, ka, runājot par jauno koncepciju, ir jāņem vērā tas, ka pasaules izmaiņas nav īstermiņa, tās ietekmē arī to, kā Latvija sevi redz pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!