Foto: DELFI
Pēc piektdienas nakts vētras arī priekšpusdienā Latvijā vietām vējš brāzmās saglabāsies ar ātrumu 20 - 23 metri sekundē, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Savukārt Rīgā dienas pirmajā pusē vēja ātrusms brāzmās saglabāsies līdz 20 metriem sekundē, brīdina LVĢMC.

Naktī stiprākās vēja brāzmas Ventspilī sasniegušas ātrumu 30 metri sekundē, Kolkā - 27 metri sekundē, bet Rīgā – 24 metri sekundē, atsaucoties uz LVĢMC, vēstīja LTV raidījums "Labrīt, Latvija". Visā Latvijā naktī bijuši arī nokrišņi.

Delfi Aculiecinieks: Vēja postījumi Olainē

Tikmēr "Latvenergo" operatīvā informācija piektdienas rītā liecina, ka avārijas atslēgumi reģistrēti 10 011 klientiem 758 transformatoru punktu teritorijās.

Bauskas novadā atslēgti 2219 "Latvenergo" klienti, Rundāles novadā - 1580, bet Ventspils novadā - 1444 klienti, liecina "Latvenergo" informācija.

Glābējiem saistībā ar vētru "pagaidām nekas būtisks" nav bijis jādara, raidījumam pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis. Piecreiz Rīgā, un pa reizei Talsos, Kuldīgā, Jelgavā un Daugavpilī glābēji izsaukti atbrīvot satiksmi - pārsvarā novākt pāri ceļa braucamajai daļai sakritušus kokus, Rīgā koks bija arī uz tramvaja sliedēm.

VUGD arī ir informēts, ka piektdienas rītā Rīgā ūdens līmenis laikā līdz pulksten 10 var celties par metru. Raidījums ziņoja, ka ūdens līmenis Daugavgrīvā cēlies par 92 centimetriem, un līdz pirmajai plūdu robežai to šķir 9 centimetri, taču visdrīzāk vairāk līmenis nepaaugstināsies, prognozēja LVĢMC. Ūdens līmenis cēlies arī Lielupes un Gaujas lejtecēs, taču tas nenotika ļoti strauji un kritiskās robežas netika pārsniegtas.

LVĢMC jau ceturtdien brīdināja, ka virs Zviedrijas ceturtdienas priekšpusdienā izveidojies jauns ciklons "Ingo", kas ceturtdien un naktī uz piektdienu strauji aktivizēsies un Latvijā atnesīs stipru vētru.

Stipro ziemeļrietumu un rietumu vēju ietekmē piektdienas naktī prognozēta ūdens līmeņa paaugstināšanās arī Rīgas līča dienvidos, Rīgā ūdens līmenis varētu sasniegt celties par 70-90 centimetriem. Līdz ar to bija gaidāma ūdens līmeņu paugstināšanās Baltijas jūrā un Rīgas līcī ietekošo upju grīvu posmos. Iespējama palieņu applūšana Gaujas lejtecē pie Carnikavas, kā arī Lielupes lejtecē.

Stiprais un brāzmainais vējš saglabāsies piektdienas pirmajā pusē. Arī brīvdienās saglabāsies ziemeļrietumu, ziemeļu vēji, kas palaikam vēl brāzmās sasniegs 20-23 metrus sekundē.

Turklāt ziemelis uz Latviju atnesīs aukstas gaisa masas – ne vien līs, bet atkal gaidāms arī sniegs, brīdina LVĢMC Brīvdienas nakts laikā gaisa temperatūra pazemināsies līdz -3...+3 grādiem, arī dienā nebūs siltāk par +2...+8 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!