Foto: LETA
Nespēdams saprotami izskaidrot tā dēvēto ofšoru atklāšanas likumu, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs pirms intervijas beigām pametis Latvijas radio studiju, trešdien ziņo radio.

Štokenbergs jauno likumu vērtējis atzinīgi, izsakoties, ka tas būs reāls ierocis cīņā ar ēnu ekonomiku. Tāpēc radio ministru aicināja uz sarunu, lai noskaidrotu, kā tad reāli likums ļaus apkarot ēnu ekonomiku. Taču saprotamu skaidrojumu Štokenbergs nespēja dot un pameta ierakstu studiju, aizcērtot durvis, vēsta radio.

Ministrs jautāja, vai ir kādreiz redzēta Valsts ieņēmumu dienesta prezentācija par to, kā tiek zīmētas "zirnekļu shēmas", kādi ir saistītie uzņēmumi. Saistītie uzņēmumi, lai samazinātu nodokļu summas, skaita naudu no viena uzņēmumu uz otru, tad uz trešo un ceturto, skaidroja ministrs, sakot, ka "beigās tas viss nonākot kādā zemu nodokļu zonā, tāpēc valsts budžets nesaņem visus nodokļus, kādus gūtu, ja nebūtu visādu ķēžu".

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/shtokijs1.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

"Zinot patiesā labuma guvējus, mēs ļoti viegli varam konstatēt, kuri tad ir savā starpā saistītie uzņēmumi. Zinot patiesā labuma guvējus, viegli varam konstatēt, vai tie ir fiktīvi pārskaitījumi, ar nolūku optimizēt nodokļus vai arī tie tiešām ir saistīti ar uzņēmumu saimniecisko darbību," skaidroja ministrs.

Jautāts, vai šīs likums palīdzēs atklāt PVN krāpnieku shēmas, ministrs sacīja: "Esmu pilnīgi par to pārliecināts." Ministrs arī norādīja, ka likumi netiek rakstīti vienam cilvēkam, noliedzot izteikumus, ka šis likums būtu pieņemts ar mērķi atklāt vienu konkrētu patiesā labuma guvēju, proti, Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

"95% gadījumu aiz šiem ofšoriem stāv Latvijas valsts rezidenti, " sacīja ministrs, minot, ka tā ir skaidra pazīme - tā mēģina izvairīties no nodokļu nomaksas. Štokenbergs skaidroja, ka šobrīd nav juridiska mehānisma, kā skaidrot patiesā labuma guvējus. Tikai procesos, kas skar naudas atmazgāšanu varot vērsties pēc palīdzības pie valstīm, ar kurām ir sadarbība.

Jautāts, vai jaunais likums ļaus vērsties, piemēram, Virdžīnu salās, prasot atklāt uzņēmuma īpašniekus, ministrs atbildēja, ka tas nebūs jādara, jo īpašnieks būs reģistrēts Uzņēmumu reģistrā. Taču uz jautājumu, ko darīt, ja cilvēks nebūs deklarējies, ministrs sacīja: "UR jūs nevarat nedeklarēt neko citu, kā vien īstos kapitāldaļu turētājus. Ja SIA kapitāldaļas pieder kādam ārzonas uzņēmuma, tad dabisks jautājums būs, kas ir patiesie labuma guvēji". Štokenbergs sacīja, ja būs aizdomas, ka cilvēks melo par saviem īpašumiem, tad pret viņu vērsīsies ar visu likuma bardzību.

Taču, jautāts, kā jaunais likums ļaus noskaidrot, ka cilvēks melo, ministrs sacīja: "Ticiet man, mums ir metodes, kā ik pa brīdim konstatēt, ka ir saistība starp dažādiem ārzonu uzņēmumiem."

Tomēr žurnāliste vēlreiz jautāja, kā jaunais likums palīdzēs skaidrot patiesos īpašniekus. Tad ministrs kā piemēru minēja aviokompāniju "airBaltic", kuras, aptuveni, puse no 48% ir ārzonā reģistrēts uzņēmums. Ministrs skaidroja – ja šāds uzņēmums Latvijā tiktu reģistrēts no jauna, tad jautājums būtu, kam īstenībā pieder Bahamās reģistrētais uzņēmums, kas ir patiesā labuma guvēji. "Cilvēkam, kurš nāk iesniegt ziņas Uzņēmumu reģistrā, būs pienākums paskaidrot vai nu patiesā labuma guvējus, vai viņš teiks, ka to nezin", sacīja ministrs.

Arī tad, kad uzņēmums sāks maksāt dividendes, varēs skaidri redzēt, uz kurieni tās tiek sūtītas. Savukārt, kad būs apkopota visu institūciju savāktā informācija, tad būs zināms, kas ir, piemēram, patiesais "airBaltic" labuma guvējs. Savukārt, ja arī tad vēl būs kādas neskaidrība, tad varēs lūgt tiesiskās palīdzības lūgumus.

Ministrs norādīja, ka šobrīd tas nav iespējams, jo Komerclikums neparedz vispār atklāt patiesā labuma guvējus. Kad žurnāliste jautāja, kad būs iespējams noskaidro ministra minētās lidsabiedrības patiesā labuma guvējus, Štokenbergs sacīja, ka nezina, kad kāds kaut kur plāno sākt kriminālprocesu.

Brīdi vēlāk, pēc žurnālistes atkārtotiem jautājumiem, kā tad īsti likums palīdzēs cīnīties ar ēnu ekonomiku un kā varēs uzzināt, piemēram, "airBaltic" patiesā labuma guvējus, ministrs norādīja, ka saruna ir bezjēdzību un, sakot "man pietiek!", atstāja radio studiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!