Foto: F64
Valsts policijas (VP nākamais priekšnieks varētu būt viens no publiskajā telpā jau agrāk minētiem kandidātiem – līdzšinējais VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, VP priekšnieka vietnieks Guntars Marķitāns vai VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, to intervijā telekompānijas LNT raidījumam teica iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs.

Viņš sacīja, ka jau nākamajā nedēļā valdība varētu lemt par jaunu priekšnieku.

Pēc Štokenberga sacītā, no VP priekšnieka uz Valsts policijas koledžas direktora amatu aizrotētais Artis Velšs iesniedzis priekšlikumus par policistu darba organizācijas maiņu un piemaksām policistiem atkarībā no darba kvalitātes un slodzes, tomēr tas "galīgi neesot tas, kas no Velša gaidīts".

Vēl viens mīnuss Velšam VP priekšnieka amatā esot nepietiekamā autoritāte policistu acīs. Iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja skatījumā VP vadītājam jāspēj iedvesmot un aizraut darba pienākumu pildīšanai. "Velšam nebija pietiekamas autoritātes policistu acīs," pēc sarunām ar VP darbiniekiem secinājis Štokenbergs.

Viņaprāt, Velšs ļoti labi spēs likt lietā savas prasmes Valsts policijas koledžas direktora amatā, uzlabojot mācību kvalitāti.

Nākamajam VP priekšniekam noteikti ir jābūt profesionālim un autoritātei policistu acīs, teica Štokenbergs, norādot, ka jaunais VP šefs varētu būt viens no publiskajā telpā jau izskanējušiem kandidātiem – Marķitāns vai Ķuzis.

Bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece intervijā "900 sekundes" uzsvēra, ka drīz pirms ministra amata pamešanas jūnija sākumā viņa Velšam norādījusi, ka viņam ir cerības palikt VP priekšnieka amatā, ja saņemsies. Acīmredzot, viņš to neizdarīja, secināja bijusī iekšlietu ministre.

Pēc viņas sacītā, Marķitāna un Kuža kandidatūras VP priekšnieka amatam vērtētas jau janvārī līdz ar Velša kandidatūru, taču priekšroka toreiz dota pēdējam.

Mūrniece uzskata, ka Velšs, zinot viņa prasmes, būs ļoti labs akadēmiskajā darbā, vadot Valsts policijas koledžu. Viņa piekrīt Velša teiktajam, ka pusgads VP priekšnieka amatā ir nepietiekams laiks, lai varētu veikt kardinālas reformas VP. Taču no viņa šī pusgada laikā gaidīti lēmumi, ko Velšs nepieņēma, teica bijusī iekšlietu ministre.

Jau ziņots, ka Štokenbergs (V) pirmdien lēma Velšu pārcelt darbā uz Valsts policijas koledžas direktora amatu, savukārt par policijas šefa pienākumu izpildītāju iecelts Marķitāns. Ministra rīkojums paredz Velšu par VP koledžas direktoru iecelt no otrdienas, un jau otrdien Marķitāns sāks pildīt VP priekšnieka pienākumus, portālu "Delfi" iepriekš informēja Iekšlietu ministrija (IeM).

Velšs par policijas koledžas vadītāju iecelts, "lai nodrošinātu efektīvu Valsts policijas koledžas funkciju izpildi". Velšam ir vairāku gadu darba pieredze Valsts policijas koledžā, Tiesību katedras docenta amatā, kā arī viņš studē Rīgas Stradiņa universitātes doktora studiju programmā "Tiesību zinātnes", norādīja IeM.

Velšs portālam "Delfi" iepriekš atzina, ka šis Štokenberga rīkojums viņam bija pārsteigums. Ministrs viņu par to mutiski informēja pirmdien, atsaucoties uz Dienesta gaitas likuma normu, ka dienesta labā policijas priekšnieku var pārcelt citā amatā.

Štokenbergs portālam "Delfi" iepriekš paskaidroja, ka vēl ar iepriekšējās iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) rīkojumu Velšam bija uzdots līdz 15.jūlijam iesniegt priekšlikumus par piemaksām policistiem, kas būtu saistītas ar darba kvalitāti. Savukārt jau Štokenbergs bija uzdevis Velšam sniegt priekšlikumus par darba laika organizēšanu.

"Ir 25.datums, un viņš ir atsūtījis dažādus spriedelējumus, bet nevienu konkrētu priekšlikumu," apgalvoja ministra pienākumu pildītājs.

VP Koledžas direktora amats kļuva vakants, jo martā saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem finansējuma izlietošanā no amata uz laiku atstādinātais koledžas direktors Aigars Evardsons nolēmis doties pensijā.

Par Valsts policijas koledžas direktora pienākumus izpildītāju iecelta Valsts policijas Personālvadības biroja priekšniece Dina Tarāne.

Savukārt Velšs par policijas priekšnieku kļuvis tikai šī gada janvārī. Viņu šim amatam virzīja toreizēja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V). Velšs ir ieguvis doktora grādu Rīgas Stradiņa universitātes doktora studiju programmā "Juridiskās zinātnes".

Karjeru policijā Velšs sāka 1993.gadā, kad sāka strādāt Jūrmalas policijas pārvaldes Patruļdienesta rotā. Viņa izdienas laiks Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs pārsniedz 17 gadus.

Iepriekšējais VP priekšnieks Valdis Voins iesniedza atlūgumu, lai pārietu darbā uz jaunveidojamo Ostas policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!