Foto: LETA

Ja Eiropas Savienības (ES) valstis neatradīs risinājumu patvēruma meklētāju krīzei, tad Eiropā lielu ietekmi var iegūt populistiskas partijas, runājot "Rīgas konferencē", piektdien sacīja Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Premjere uzsvēra, ka tādējādi ir jāmeklē tādi risinājumi, kurus sabiedrība saprot. Straujuma atgādināja, ka Latvija ir spējusi demonstrēt solidaritāti Itālijai un Grieķijai. Tomēr vienlaikus redzams, ka ES ir jāuzlabo migrācijas politiskais ietvars.

Straujuma atzina, ka ES valstu starpā ir smagas diskusijas par to, kā atrisināt šos izaicinājumus.

Runājot par Baltijas valstu sadarbību, premjere uzsvēra, ka tā ir laba un visos jautājumos starp Latviju, Lietuvu un Igauniju valda sapratne, lai arī pastāv diskusijas par tehniskiem jautājumiem. Tāpat ir arī saistībā ar migrācijas krīzi, kuras risināšanā ir nepieciešams vienots Baltijas valstu viedoklis.

Desmito reizi pēc kārtas Rīgā norisinās viens no Ziemeļeiropas nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - "Rīgas konference 2015", kas šā gada 6.un 7.novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un žurnālistus.

Konferencē ik gadu aktuālākie drošības un ārpolitikas jautājumi tiek skatīti plašā kontekstā. Šogad konferencē tiek diskutēts par Eiropas Savienības ģeoekonomisko ietekmi pasaulē, NATO kapacitāti nosargāt stabilitāti pasaulē, kādas ir Krievijas un rietumu politiskās sadarbības nākotnes perspektīvas, jaunās paaudzes kara izaicinājumiem, informācijas kara sekām rietumu demokrātijai; un Eiropas politiskās kārtības nākotne.

Konferences diskusiju paneļos šogad piedalās Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, Moldovas premjerministra vietniece un ārlietu ministre Natalja Germane, Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks, Rumānijas ārlietu ministrs Bogdans Lucians Auresku, Norvēģijas Ārlietu ministrs Bergs Brende, Starptautiskās Krīzes grupas prezidents Žans Marī Gēenno un citi.

Konferenci organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju. Konferences norisi atbalsta Ziemeļatlantijas līguma organizācija (NATO), Konrāda Adenauera fonds, SAAB, ASV Vācijas Maršala fonds (Black Sea Trust for Regional Cooperation), ASV vēstniecība Latvijā, Rīgas Dome, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Lielbritānijas vēstniecība Latvijā. Rīgas Kuģu būvētava, Latvijas Dzelzceļš, Connection Codes. Īpašie sadarbības partneri Air Baltic, Starptautiskā lidosta Rīga, Møller Group, Latvijas Mobilais Telefons. Informatīvie partneri: Latvijas Televīzija, DELFI, LETA, LSM.LV, Latvijas Avīze, Žurnāls Ir, Hromadske International, Postimees, Lithuanian Tribune, The Baltic Times, SUAS Global un Data Security Solutions.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!