Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") lūgusi apturēt veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) rīkojumu pārcelt Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktores vietnieces Daces Ķikutes pārcelšanu citā amatā, pastāstīja Ministru kabineta preses sekretāre Lita Juberte.

Valdības vadītāja arī pieprasījusi Veselības ministrijai (VM) sniegt skaidrojumu par šo situāciju.

Valsts kanceleja, izvērtējot ZVA lūgumu, norāda, ka šāda VM rīcība apdraud valsts pārvaldes politisko neitralitāti un neatbilst labas pārvaldības praksei, kā arī tiesvedības gadījumā valstij var radīt finansiālus zaudējumus.

Premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga portālam "Delfi" norādīja, ka Straujumas apsvērumi, pieņemot šādu lēmumu, saistīti ar "darba attiecību kārtošanas" veidu.

Savukārt Belēviča padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka VM prioritāte ir sistēmas sakārtošana, kas nozīmē, ka ministrija vēlas stiprināt tās pakļautības iestādes.

Ķikute VM ieskatā ir laba speciāliste un viņas profesionālā pieredze labi noderētu darbā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā.

Ministrija noraida pārmetumus, ka Belēviča rīkojums neatbilst normatīvo aktu prasībām, jo Valsts civildienesta likums nosaka – lai nodrošinātu labu pārvaldību, it sevišķi civildienesta uzdevumu efektīvu izpildi un sabiedrības uzticību civildienestam, kā arī veicinātu ierēdņa kvalifikācijas izaugsmi, ierēdni, neizsludinot atklātu pretendentu konkursu un motivējot pārcelšanas pieļaujamību un lietderību, var pārcelt jebkurā citā ierēdņa amatā uz noteiktu vai nenoteiktu laiku tajā pašā vai citā iestādē.

Pārcelšanas pamatojums var būt arī ierēdņa motivēts lūgums.

Atbilstoši likumam ierēdni citā amatā tajā pašā iestādē pārceļ ar šīs iestādes vadītāja vai ministra lēmumu, citā iestādē tā paša ministra padotībā — ar ministra lēmumu, citā iestādē cita ministra padotībā — ar Ministru prezidenta lēmumu, skaidro VM.

Jau vēstīts, ka Belēvičs izdevis rīkojumu pārcelt ZVA direktores vietnieci Daci Ķikuti darbam Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā. Ķikutei jaunajā amatā jāstājas no piektdienas.

ZVA ieskatā rīkojums neatbilst normatīvo aktu prasībām, tāpēc aģentūra ir vērsusies Valsts kancelejā ar lūgumu vērtēt pārcelšanas rīkojuma tiesiskumu.

Valdība otrdienas sēdē uz nedēļu atlika lēmuma pieņemšanu par Veselības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz atsevišķu ZVA funkciju pārdali Veselības inspekcijai un Veselības ministrijai.

Straujuma sacīja, ka visu "Vienotības" ministru un savā vārdā šā jautājuma izskatīšanu atliek uz nedēļu. Viņa lūdza Belēviču ieceri pārrunāt ar nozari. "Esmu saņēmusi daudz iebildumu, un es gribētu arī pakonsultēties ar KNAB," teica valdības vadītāja.

Belēvičs valdības sēdē norādīja, ka vēlas, lai priekšlikums tiek atbalstīts otrdien, tomēr norādīja, ka Straujuma ir Ministru kabineta vadītāja un viņš nevar iebilst pret Straujumas lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!