Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iebilst pret Veselības ministrijas (VM) plānu ierobežot valsts apmaksātos medicīnas pakalpojumus maksātspējīgiem pacientiem, informēja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Straujuma neatbalsta VM ideju, kas paredz, ka pacientiem, kuri kādu veselības aprūpes pakalpojumu izvēlējušies saņemt privātā ārstniecības iestādē par saviem līdzekļiem, būs jāmaksā arī par visiem valsts apmaksātajiem izmeklējumiem, kas nepieciešami konkrētā pakalpojuma saņemšanai.

Par šo ideju veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) Straujumu nav iepriekš informējis un viņa nolēmusi lūgt ministru sniegt paskaidrojumus.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas plāni paredz, ka maksātspējīgiem pacientiem, kuri būtu uzsākuši maksas pakalpojumu saņemšanu, būtu jāturpina ārstēšanās maksas sektorā. Tādā veidā tiktu uzlabota medicīniskās palīdzības pieejamība mazāk aizsargātajām pacientu grupām (maznodrošinātajiem, pensionāriem un citiem), kam šī palīdzība ir nepieciešama visvairāk.

Tiks precizēta noteikumu norma, lai maksas ārstniecības pakalpojumu gadījumā arī šim konkrētajam pakalpojumam turpmākie nepieciešamie papildizmeklējumi būtu par maksu.

Tādējādi ministrija cer novērst situācijas, kad cilvēki par valsts naudu veic pārbaudes plānveida operācijām, kamēr pacienti, kam šādi izmeklējumi nepieciešami akūti, gaida rindā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!