Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") lūgs iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski ("Vienotība") informēt viņu par pirmdien aizturēto TV3 operatoru.

Straujuma pirmdien žurnālistiem sacījusi, ka viņai vēl nav ziņu par notikušo, tādēļ vispirms sazināsies ar iekšlietu ministru, lai noskaidrotu, kādēļ operators tika aizturēts pie Krievijas vēstniecības, kur notika pikets ukraiņu militārās lidotājas Nadijas Savčenko atbalstam.

"Es palūgšu iekšlietu ministram mani informēt par to, kas ir noticis un kāpēc ir aizturēts žurnālists," viņa teikusi.

TV3 žurnālisti informēja, ka operators ticis izlaists no policijas iecirkņa.

Nacionālās apvienības valdes loceklis ironiski sacījis, ka "būtu lieliski, ja par katru nomesto izsmēķi policisti pildītu savus pienākumus un aizturētu personas". "Konkrētajā situācijā, aizturot operatoru par šādu gadījumu, tas mazākā mērā ir dīvaini, es domāju, ka būtu citas lietas, kas būtu policijai risināmas. Tas, manuprāt, nav ne pieņemami, ne saprotami," viņš teicis.

Arī Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs labklājības ministrs Uldis Augulis paudis neizpratni par operatora aizturēšanu. "Uzklausot jūsu informāciju, tā ir nejēdzība un neizpratne," viņš sacījis.

Jau vēstīts, ka pie Krievijas vēstniecības piketa laikā, kas veltīts ukraiņu militārās lidotājas Nadijas Savčenko atbalstam aizturēts TV3 operators Sergejs Medvedevs. Saeimas deputāts Jānis Dombrava (NA) norādījis, ka policisti kā aizturēšanas iemeslu minējuši pilsētas piesārņošanu, jo operators zemē nometis papīra lapiņu. "Par šādu pārkāpumu parasti pienākas administratīvais sods un protokolu izraksta uz vietas," sacījis Dombrava.

TV3 ziņu producents Alvils Vīksne pastāstīja Medvedevs pie Krievijas vēstniecības darījis savu darbu - filmējis tur notiekošo akciju. Atbilstoši Vīksnes stāstītajam, Valsts policijas darbinieki Medvedevam apgalvojuši, ka viņam no kabatas izkritusi lapiņa ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēlu. Policijas darbinieki teikuši, lai tiek pārtraukta skrejlapu izplatīšana. Kad operators atbildējis, ka viņš tikai dara savu darbu, viņš aizturēts un aizvests uz policijas iecirkni.

Operators atteicies pacelt uz ielas esošo lapiņu, jo tā nav piederējusi viņam. Lapiņa nav varējusi izkrist no TV3 pārstāvja kabatas, jo tā tur nemaz nav bijusi. "Es ļoti ceru, ka jau drīzumā policisti operatoram atvainosies un palaidīs viņu vaļā," sacījis Vīksne.

Savukārt Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis pavēstījis, ka 1985.gadā dzimušais vīrietis policijas iecirknī nogādāts par iespējamu piegružošanu, tādēļ šo policija lūgs izvērtēt Rīgas domes administratīvajai komisijai, kuras pārziņā ir šāda veida pārkāpumi.

Piketa laikā tika aizturēts arī Latvijas Ukraiņu kongresa priekšsēdētājs Nikolaju Pavļuku, jo viņam bijis plakāts, uz kura attēlota svastika. Šo gadījumu policija lūgs izvērtēt tiesai.

Krievijā ieslodzītās ukraiņu militārās lidotājas Savčenko atbalsta akcijā pie Krievijas vēstniecības Rīgā pirmdien pulcējās ap 50 cilvēku.

Savčenko tiek apsūdzēta Krievijas žurnālistu Igora Korneļuka un Antona Volšina slepkavībā Luganskas novadā. Atbilstoši Krievijas varasiestāžu versijai Savčenko ar militāro lidmašīnu veica apšaudi, kurā gāja bojā žurnālisti. Savukārt viņas advokāta rīcībā esot pierādījumi, ka Savčenko apšaudes brīdi jau stundu esot atradusies prokremlisko separātistu gūstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!