Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") uzskata, ka nevar nepiešķirt naudu Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25.gadadienas atzīmēšanai 4.maijā, kam Kultūras ministrija (KM) prasa 201 589 eiro.

Finansējumu plānots piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", kaut arī Finanšu ministrija (FM) uzsvērusi, ka nauda šajā programmā izsīkst.

"Šoreiz es tomēr gribētu iet pretī Kultūras ministrijai, jo tad, kad veidoja budžetu, pieprasījums par 4.maiju paslīdēja ātrajā tempā. Bet skaidrs, ka 4.maiju mēs nevaram nesvinēt. Līdz ar to šis nebija neparedzētais gadījums, bet budžeta veidošanas nepilnība vai kļūda, ka tas netika iekļauts," finansējuma pieprasījumu komentēja Straujuma.

Savukārt, uz jautājumu, vai neparedzēto līdzekļu pietiks visiem neplānotajiem pasākumiem, valdības vadītāja atbildēja, ka Finanšu ministrija ir ieplānojusi tos neparedzētos gadījumus, kas ir gan izglītībai, gan vēl citus.

"200 tūkstošu dēļ diez vai mēs glābsim pasauli. Ja vajadzēs, būs tiešām neparedzēti gadījumi, tad, protams, ir budžeta grozījumi. Bet šobrīd es neredzu, ka ir tāds kāds gadījums, kas varētu notikt," viņa komentēja.

Jau ziņots, ka valdībai otrdien būs jālemj par papildu 202 tūkstošu eiro piešķiršanu Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25.gadadienas atzīmēšanai 4.maijā dažādiem pasākumiem. Daļa pasākumu tiks īstenoti institūcijām pieejamā budžeta ietvaros, bet daļai centrālo pasākumu nepieciešams papildu finansējums.

Sabiedrības informēšanai tiks izveidota 4.maija pasākumu interaktīvā karte internetā un mobilā aplikācija.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija informē, ka dažādi svētku pasākumi ir plānoti Jelgavā, Liepājā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī.

Papildu finansējums lūgts konkursiem skolēniem, vēsturisko liecību izstādēm, bukletu izdošanai un starptautiskām konferencēm, "Facebook" šķirkļa izstrādei oficiālajā Latvijas "facebook" profilā "If you like Latvia, Latvia likes you" un vēl daudziem citiem.

Tāpat papildu līdzekļi nepieciešami arī programmas tiešraidei no Rēzeknes Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 5 programmās. Studija tiktu izvietota Rēzeknē, programmas saturs tiktu translēts ne tikai abu radio programmu ēteros, bet arī dzirdams pilsētas laukumā, tajā skaitā svinīgie koncerti, kā arī Saeimas svinīgā sēde. Studija būtu atvērta tipa, kas ļautu iesaistīt garāmejošos cilvēkus, tā būšot noformēta Latvijas karoga krāsās.

4.maijā Rīgā plānota Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un ES karogu pacelšana laukumā pie Brīvības pieminekļa un svinīgās uzrunas. Latvijas pašvaldības tiks aicinātas nodrošināt skolu audzēkņu sabraukšanu Rīgā, lai klātienē vērotu svētku norisi, sākot ar karoga pacelšanu.

Papildu finansējums nepieciešams arī, lai laukumā pie Brīvības pieminekļa uzstādītu ekrānu un demonstrētu ar 4.maija tematiku saistītus kinomateriālus, kā arī video konkursa "Mūsu 4.maija deklarācija" uzvarētāju darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!