Foto: F64

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norāda, ka nevar vienlaikus uzturēt divus dažādus iepirkumus saistībā ar operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu nodrošināšanu, tāpēc viņa no Veselības ministrijas (VM) sagaida skaidrojumu par šo situāciju.

Tā kā veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) šodien uz Koalīcijas padomes sēdi nebija ieradies, papildu informācijas Ministru prezidentei nav, turklāt nekādi dokumenti nav iesniegti arī rītdienas valdības sēdei, pēc Koalīcijas padomes sanāksmes norādīja Straujuma.

Premjerministre atzina, ka nevar vienlaikus būt divi konkursi, kā tas ir patlaban, tāpēc ministrijai un veselības ministram šis jautājums ir jāiesniedz skatīšanai valdībā.

Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) izsludinājis konkursu par 40 jaunu operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu iegādi līzingā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā (IUB). Pretendentiem ir jāsagatavo divi piedāvājuma varianti - pirmajā variantā jāparedz, ka NMPD veic pirmo iemaksu 10% apmērā no piedāvātās līgumsummas par 40 automašīnām, bet otrajā variantā - ka pirmā iemaksa būtu 15% apmērā. Piedāvājumus konkursam var iesniegt līdz nākamā gada 2.februārim.

NMPD norāda, ka dienests iegādāsies ne mazāk kā 40 ātrās palīdzības automašīnu, bet, ja būs pieejami papildu finanšu līdzekļi, iegādātas tiks 43 automašīnas. Viens no galvenajiem vērtēšanas kritērijiem būs cena par vienu ātrās palīdzības automašīnu.

Savukārt konkursa nolikumā ir teikts, ka uzvarētājam pirmo aprīkoto ātrās palīdzības mašīnu jeb prototipu dienestam jāpiegādā ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā, kas sakrīt ar ārpakalpojuma izmantošanas laika beigām. Tomēr pārējās ātrās palīdzības mašīnas dienesta rīcībā jānodod ne vēlāk kā septiņus mēnešus pēc prototipa nodošanas.

Atbildot uz jautājumu, kā tiks nodrošinātas atlikušās nepieciešamās ātrās palīdzības mašīnas Rīgas reģionam, Veselības ministrijas pārstāve Aija Bukova-Žideļūna norādīja, ka nepieciešamās mašīnas tiks nodrošinātas no NMPD pieejamajām 60 rezerves automašīnām līdz brīdim, kad tiks piegādāti jaunie operatīvie medicīniskie transportlīdzekļi.

Bukova-Žideļūna uzsvēra - lai gan daļa no rezerves ātrās palīdzības mašīnām ir vecākas par septiņiem gadiem, tomēr tās visas tiek uzturētas darba kārtībā un spēs nodrošināt pakalpojumu.

Konkurss tiek izsludināts, vēl pirms valdība ir lēmusi par labu šādam risinājumam. Kā pastāstīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, ministrija lēmumprojektu par atteikšanos no ātrās palīdzības automašīnu izmantošanas ārpakalpojumā un iepirkšanu līzingā izskatīšanai valdībā virzīs, kad iecerētais lēmums būs saskaņots ar Finanšu un Tieslietu ministrijām.

Savukārt par 52,5 miljonu eiro vērto iepirkumu konkursu, kurā tiek meklēts pretendents, kas no nākamā gada maija nodrošinās NMPD Rīgas reģionālo centru ar operatīvo medicīnisko transportu un tā vadītājiem, interesējušās četras kompānijas, no tām - viens starptautisks uzņēmums.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija 3.decembrī vienbalsīgi vienojās vērsties valdībā, lai atbalstītu VM nostāju iegādāties NMPD automašīnas Rīgas reģionam par valsts budžeta līdzekļiem, nevis izmantot ārpakalpojumā. Saeimas komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) pēc slēgtās komisijas sēdes skaidroja - tika konstatēts, ka ārpakalpojums nav izdevīgs, tāpēc komisija vērsīsies valdībā, paužot atbalstu automašīnu iegādei par valsts budžeta līdzekļiem.

Līgums ar pašreizējo ārpakalpojuma sniedzēju beigsies 2015.gada aprīļa beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!