Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir pārsteigta par Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) lēmumu rīkot streiku.

Straujuma otrdien žurnālistiem atzina, ka viņu šis paziņojums nedaudz pārsteidz, īpaši tāpēc, ka pēdējā laikā ir bijušas regulāras tikšanās ar organizāciju un nekas tāds nav izskanējis.

"Katrai nozarei ir tiesības izteikt neapmierinātību - rīkot streikus vai kā citādi," pauda valdības vadītāja. Ja viņai jāatbild uz jautājumu, vai vajag vairāk naudas, viņa atbildētu apstiprinoši, jo neviens nenoliegs, ka vajag lielāku finansējumu.

Straujuma atgādināja, ka līdz šim jau notikušas tikšanās ar pašvaldībām, lai strādātu pie jaunā pedagogu atalgojuma modeļa, un arī nākamnedēļ notiks intensīvas tikšanās. Tāpat viņa apzinās, ka brīdī, kad atalgojuma modelis nonāks Saeimā otrajā lasījumā, tam būs nepieciešams novirzīt papildu finansējumu.

Kā ziņots, tā kā sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, LIZDA uzskata par nepieciešamu sākt streika rīkošanas procedūru, informēja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Pamatojoties uz Darba strīdu likumu, LIZDA otrdien vai trešdien savu prasījumu iesniegumu nosūtīs Izglītības un zinātnes ministrijai.

LIZDA padome otrdien secināja, ka situācija darbā ar 2016. gada valsts budžeta projektu, paredzot nepietiekamu finansējumu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, ir neapmierinoša. Arodbiedrībā uzsvēra, ka joprojām netiek ņemta vērā virkne priekšlikumu modeļa pilnveidošanai.

Kopš šī gada jūnija notikušas gandrīz 20 tikšanās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, tomēr tās nav devušas gaidīto rezultātu, norāda arodbiedrībā.

Minētais Darba strīdu likums regulē turpmākos rīcības soļus, no kā atkarīgs tas, vai streiks tiešām notiks, skaidroja Vanaga.

Likums paredz, ka IZM trīs dienu laikā būtu jāsniedz arodbiedrībai atbilde, bet, ja arodbiedrību šī atbilde neapmierina vai tā netiek sniegta vispār, tad tiek veidota izlīgšanas komisija, kura formulē domstarpību protokolu, cenšoties panākt izlīgumu. Šai komisijai lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā.

Vanaga norādīja, ka nav izslēgta situācija, ka IZM sniedz pozitīvu atbildi par iesniegumā minētajām prasībām, taču LIZDA, balstoties uz līdzšinējo dialogu pieredzi, uz to necer.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!