Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, piekrita, ka saistībā ar Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojumu, par kura apstiprināšanu komisija pirmdien tomēr nebalsoja, notiek politiskās spēles.

Saeimas komisija pēc pusgadu ilga darba bija nolēmusi pirmdien, 12. oktobrī, balsot par gala ziņojuma apstiprināšanu, tomēr svētdienas vakarā lēmums tika atcelts. Komisijas vadītājs Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai") šādu rīcību pamatoja ar to, ka ir apdraudēta ziņojuma pieņemšana, jo gadījumā, ja tajā tiek minēti atbildīgo vārdi, tad var nepietikt balsu ziņojuma apstiprināšanai.

"Tagad man ir grūti pateikt, ko Saeimā diskutē, bet es gribu piekrist, ka tās ir zināmas spēles," sacīja Straujuma.

Valdības vadītāja atzīmēja, ka Zolitūdes traģēdijā cietušajiem ir svarīgi, lai "par viņu likteni un notiekošo interesējas Saeima, bet Iekšlietu ministrija, prokuratūra, izmeklētāji, savu darbu veic".

"Cilvēkiem ir svarīgi, lai Zolitūdes traģēdija nekad vairs neatkārtotos, un, ja nepieciešams, izmainīt likumdošanu, kas jau faktiski ir izdarīts," viņa pauda, minot Civilās aizsardzības un Būvniecības likumus.

No traģēdijā cietušajiem Straujuma dzirdējusi to, ka ir jāuzlabo psihologu darbs, ugunsdrošības un citi jautājumi.

"Es nedomāju, ka tas sabiedrībai palīdzēs, ja tagad sāks šo latiņu uz vienu vai otru pusi - kurš un ko ir vai nav pieņēmis. Galvenais ir sakārtot likumdošanu," viņa uzsvēra.

Jau vēstīts, ka Balodis vēlas tikties ar Nacionālās apvienības (NA) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakciju vadītājiem, lai runātu par partiju nostāju komisijas galaziņojuma pieņemšanā.

Tagad galaziņojuma projektā kā atbildīgie minēti bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars ("Vienotība"), Daniels Pavļuts, bijušie ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss ("Vienotība") un Juris Pūce, Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Balodis pieļāva, ka "Saskaņas" un "Vienotības" deputāti varētu balsot pret gala ziņojuma pieņemšanu, ja paliek spēkā šāds atbildīgo personu saraksts. Tāpat neesot skaidrības par citu koalīcijas deputātu nostāju.

Komisijas vadītājs pieļāva iespēju, ka tiksies arī ar "Saskaņas" frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču.

Viņš apstiprināja, ka problēmas ar atbalstu galaziņojuma pieņemšanai radušās, kad deputāti nolēma tajā minēt atbildīgo personu vārdus.

"Sākumā mēs komisijā nevērtējām Rīgas domi pārstāvošo personu atbildību, jo paralēli komisijas gaitai norisinājās policijas kriminālprocess. Tad, kad gala ziņojumā kā atbildīgie parādījās pieci "Vienotību" pārstāvoši politiķi, tad partiju pārstāvošais Ints Dālderis rosināja gala ziņojumā iekļaut Rīgas domi pārstāvošas personas. Tas bija tāds slīpēts stratēģisks manevrs," klāstīja Balodis.

Iepriekš Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija galaziņojumu plānoja apstiprināt 12. oktobrī. Galaziņojums ir pieejams komisijas mājaslapā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!