Foto: LETA

Lai nodrošinātu veselības nozares pamata prasības, Ministru prezidente Laimdota Straujuma ir aicinājusi Ministru kabinetu otrdien, 26.augustā, lemt par papildus 5,5 miljonu eiro piešķiršanu Veselības ministrijai, portālu "Delfi" informē Ministru prezidentes preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

"Veselības nozare šobrīd ir kritiskā stāvoklī un ir vairāki neatliekamie pasākumi, kas jāveic sabiedrības veselības vārdā. Mums visiem jāapzinās, ka veselība nenoliedzami ir cilvēka dzīves kvalitātes, viņa ģimenes un arī visas sabiedrības labklājības pamats. Latvijas nākotne ir vesela sabiedrība, vesels un darbspējīgs cilvēks. Veselības nozares sakārtošanai jābūt vienai no prioritātēm gan šajā, gan nākamajā valdībā," norāda Ministru prezidente, kura šobrīd ir uzņēmusies arī veselības ministra pienākumus.

Ministru prezidentes pieprasītie papildu 5,5 miljoni eiro veselības nozarei ir paredzēti dažādām neatliekamām vajadzībām.

1,1 miljons eiro tiks novirzīts ambulatoro pakalpojumu, tai skaitā speciālistu konsultāciju un izmeklējumu apmaksai. Kā liecina Veselības ministrijas aplēses, pēc šo līdzekļu piešķiršanas ārstniecības iestādēm būs iespējams sniegt par 80,6 tūkstošiem izmeklējumu un konsultāciju vairāk nekā sākotnēji tika paredzēts, veidojot 2014.gada valsts budžetu.

4,2 miljoni eiro ir paredzēti kā vienreizējs maksājums infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficīta segšanai slimnīcām.

47,2 tūkstošus eiro plānots piešķirt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, lai segtu deficītu par darbinieku atlaišanas pabalstiem, kā arī pabalstus darbinieku ievainojumu, sakropļojumu, citāda veselības bojājuma vai nāves gadījumā.

Vēl 52,5 tūkstoši eiro paredzēti Valsts asins donoru centram, lai būtu iespējams nodrošināt asins plazmas preparātu iegādi.

Plānots, ka nepieciešamo naudas summu varētu rast, pārdalot finansējumu no Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammas "Valsts parāda vadība". Pozitīva Ministru kabineta lēmuma gadījumā par šo papildu finansējumu būs jālemj arī Saeimai.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!